איך ל"פצח" חקירה במשטרה?
חקירה במשטרה מפחידה כל אזרח ואדם נורמטיבי. זה די מובן וברור, אחרי הכל מדובר בתחילתו של הליך פלילי המתקיים בזירה מנוכרת ולא מוכרת לאדם מן הישוב. לכן, כדאי לדעת בדיוק מה נכון לעשות וממה להימנע. ומרגע שקיבל אדם זימון לחקירה במשטרה בין בהודעה בכתב ובין בשיחת טלפון, אמליץ כעורכת דין פלילית בעלת עשרות שנות ניסיון, מהן שנים ארוכות בפרקליטות, לצור קשר בדחיפות עם עורך דין פלילי, שיעשה את מה שדרוש כדי לצלוח חקירה במשטרה ואת ההליך הפלילי הנלווה לו על הצד הטוב ביותר.
מהי חקירה במשטרה?
בשורות הבאות אנסה אפוא לענות על שאלות החוזרות ונשנות בהן אני נתקלת שוב ושוב בנוגע לחקירה במשטרה, ובהליך הפלילי הקשור בו. אז ראשית כדאי לדעת – הליך פלילי נפתח בהגשת תלונה במשטרה, שמובילה בדרך כלל לפתיחתה של חקירה פלילית במשטרה.
חשוב להבין – ויתור על התייעצות עם עורך דין פלילי לפני מסירת גרסה בחקירה משטרתית, תפגע רק בך. לכן, וככל שידך משגת אל תוותר על קבלת ייעוץ משפטי מעורך דין פלילי מנוסה. חקירה במשטרה זהו שלב קריטי וטעויות במהלכו עלולות לעלות ביוקר, לפגיעה בשם הטוב, במקום התעסוקה ולפעמים גם לשלילת החירות. את כל זה אפשרי למנוע או לכל הפחות לעשות הכל כדי למנוע זאת ויפה שעה אחת קודם.
לכן, אם זימנו אותך להגיע לחקירה במשטרה, גם אם אישרת את הגעתך בשעה מסוימת, התקשר לעורך דין פלילי קודם להגעתך. ישנם מצבים בהם כדאי להתעכב עם ההתייצבות לחקירה בתחנת המשטרה עד לקבלת ייעוץ משפטי. תן לעורך דין פלילי מנוסה ומיומן להכריע עבורך מה נכון לעשות במהלך חקירה במשטרה וכיצד לפעול. עורך דינך ישיב לך על השאלות, ירגיע, ויסייע לך להגיע מוכן היטב לכל תרחיש צפוי.
בכל מקרה זכרו – חקירה משטרתית או בשמה הנוסף חקירה תחת אזהרה אינה תכנית כבקשתך. תפקיד החוקרים לאסוף מידע מפליל, בין היתר בגביית עדויות וזו הסיבה שבגללה זומנת ככל הנראה, בין כעד רגיל או כחשוד.
זכויות הנחקר בחקירה במשטרה
זכותכם וחובתכם לשאול את החוקר מהו מעמדכם? האם הנכם חשודים וזומנתם לחקירה "באזהרה" או שזומנתם למסור עדות "פתוחה". הזכות להתייעץ עם עורך דין היא זכות יסוד ואף חוקר לא יכול להתנות עליה. לאחר שתקבלו ייעוץ מעורך דין תוכלו לשקול האם נכון ורצוי לשמור על "זכות השתיקה" או שדווקא עדיף למסור גרסה. בסיום החקירה במשטרה, ולפני חתימתכם תוכלו לעיין בפרוטקול החקירה וזכותכם
להעיר הערות או לתקן, כל עוד לא חתמתם על הפרוטקול. בסיום החקירה לא תוכלו לקבל עותק מפרוטקול החקירה וזה יישאר בתיק החקירה עד להכרעה לגביו.
חקירה במשטרה – עשרת הדיברות לנחקר
אז הנה הכללים הכי חשובים שכדאי להכיר לפני כל חקירה במשטרה.
1. לפעמים אדם מוזמן לחקירה משטרתית כדי למסור עדות והוא אינו בהכרח חשוד, לכן כדאי לברר את הסיבה שלשמה התבקשת להגיע לתחנת המשטרה. אם נוטלים ממך טביעות אצבע ושולחים אותך להצטלם – דע לך אתה עומד להיחקר תחת אזהרה כחשוד. לכן כדאי שתברר היטב את טיב התלונה והסיבה שבגללה זומנת לחקירה במשטרה, זאת עוד לפני שתמסור גרסה. כל גרסה. ממליצה לך להקשיב היטב לפסקה שבה החוקר מסביר לך מדוע זומנת לחקירה במשטרה ובמה אתה חשוד.
2. מייד לאחר שהבנת במה הנך חשוד – עמוד על מלוא זכויותיך והעיקרית שבהן לקבל יעוץ מעורך דין פלילי, זאת עוד לפני שתמסור גרסתך במשטרה. סירובך לזכות
ההיוועצות לפני תחילת החקירה במשטרה מקל מאד על החוקר ומרע את מצבך המשפטי. מימוש הזכות להיוועצות בעורך דין פלילי אינה מעידה בשום פנים ואופן על אשמתך (כמו שרבים סבורים בטעות) אלא נועדה לסייע לך, אז למה לוותר על כך?
3. שים לב, מרגע שכף רגלך נכנסה בשערי תחנת המשטרה דמיין כאילו אתה נמצא בבית האח הגדול", התנהג כאילו היית מוקלט בכל רגע בכל מקום – גם בלובי הכניסה "ביומן" התחנה, גם בזמן הפסקת סיגריה בחצר וגם בשיחת חולין עם החוקר מחוץ לחדר החקירות. זכור החוקר אינו חבר, גם לא בהפסקת סיגריה או בשיחה של "אח".
4. כל דבר שתאמר במהלך החקירה במשטרה עשוי לשמש נגדך. שקול מילים, אין באמת דבר כזה "אני רוצה לספר לך משהו אבל אל תרשום". הרי מיד לאחר שתסתיים החקירה, יוציא החוקר דף ועט וירשום מזכר או זכ"ד על האמרה שמסרת "מחוץ לחקירה" והיא תהפוך לראיה קבילה לכל דבר ועניין כאילו מסרת אותה במהלך החקירה במשטרה ממש.
5. אל תתפתה!. אל תתפתה לספר את האמת כי החוקר הבטיח לך לסגור את התיק, הוא לא באמת מוסמך לזה.
6. אל תתפתה לשמור על זכות השתיקה במהלך החקירה הפלילית. אם יש לך הסבר טוב או גרסה שתוציא אותך מהצרה למה לשתוק? ובכלל "שמירה על זכות השתיקה" במהלך חקירה משטרתית מתאימה רק למקרים מסוימים ולעומת זאת גרועה במקרים אחרים. /זכות השתיקה מהווה תוספת ראייתית שתפעל נגדך ולעיתים תהיה "שובר השוויון". כשאין צורך לשמור על שתיקה תמיד עדיפה מסירת גרסה.
7. אין באמת דבר כזה "תגיד את האמת זה יסייע לך". מהי אמת? פרשנות סובייקטיבית לסיטואציה. לפעמים אנחנו לא זוכרים הכל, לפעמים אנחנו פועלים באופן אינטואיטיבי, לפעמים אנחנו נוטים להתרברב ולפעמים אנחנו מצטנעים. לכן, אמליץ לך בחום לקבל אישור מעורך דין פלילי האם לספר את האמת? כולה מקצתה או בכלל לא? זכור – לא מענישים חשודים שמסרבים "להתנדב" לספר לחוקר את מה שהוא "מת" לשמוע במהלך החקירה במשטרה.
8. אם החלטת להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני שמתחילה החקירה במשטרה תעמוד על כך שיגיע לתחנת המשטרה בה אתה נחקר, (בתנאי שמדובר בזמן סביר עד שיגיע) ואם זה בלתי אפשרי תבקש לשוחח איתו בטלפון (לא מהנייד של החוקר) אלא בטלפון קווי ובפרטיות. אם החוקר מאיץ בך להסתפק בשיחת טלפון, בקש שהדבר יירשם במפורש בטופס החקירה ואל תחתום עליו כל עוד הדבר לא נרשם. ייתכן ויהיה בכך כדי לסייע לעורך הדין שלך בהמשך.
9. קח את הזמן – גם אם החוקר יאיץ בך להזדרז ולסיים את שיחת ההתייעצות, קח את כל הזמן שאתה צריך עד שתבין היטב את מה שמותר לך למסור ומה לא במהלך חקירה במשטרה. אף חוקר לא ינתק את השיחה שלך עם עורך הדין הפלילי שלך ואם יעשה כן עמוד על כך שירשום זאת בטופס העדות עליו אתה תחתום.
10. אם יש לך תחושה שיום אחד תהפוך לחשוד, שמור את כל הראיות האפשריות במיוחד את אלה שיוכלו לעזור לך. תמונות, תכתובות בוואטסאפ, שיחות מוקלטות. כל דבר. ובתנאי שיהיה בהם חומר מזכה. אם אינך בטוח בכך, התייעץ בעו"ד פלילי עוד קודם לכן.
11. ועוד כלל נוסף – "מתנה" ממני. לתעד! תתעד את החקירה במשטרה, מייד לאחר שיצאת מחדר החקירות, שב ברכב תקליט את עצמך בהודעה קולית, שב בבית, שב מול עורך הדין שלך ותכתוב לעצמך מה נשאלת ומה סיפרת. תרשומת שכזו תוכל לסייע לעורך דינך להבין טוב יותר את היקף החשדות הקיימים, את הסיפור ואם יש ראיות נוספות או עדים נוספים. לעיתים – מה שלא ברור לך. ברור ומובן לעורך דין פלילי ומיומן וזה יהיה מלוא הסיפור.
מה קורה לאחר החקירה הפלילית?
מרגע סיום החקירה המשטרתית, מועבר התיק לעיון ובחינה של יחידת התביעות או הפרקליטות, בהתאם לסוג העבירה, טיבה והיקפה. רק הן מוסמכות לקבוע האם יוגש כתב אישום או אם אלו. מהו התנאי להגשת כתב אישום? אם קיימת תשתית ראייתית ברמה הנדרשת כזו שעם עיבודה קיים סיכוי סביר להרשעת החשוד אזי יוגש כתב אישום ובעבירות פשע, יהיה זה בכפוף לעריכת שימוע פלילי. יש לציין כי אין חובה לקיים שימוע פלילי אלא בכפוף לסוג העבירה.
אך אם קיים ספק סביר להרשעת החשוד – לא יוגש כתב אישום והתיק ייסגר בשל אחת מהעילות המפורטות בחוק: חוסר ראיות מספיקות להעמדה לדין, העדר אשמה פלילית או העדר עניין לציבור. אם נסגר התיק של חוסר ראיות מספיקות להעמדה לדין– רשאי החשוד להגיש בקשה לשינוי עילת סגירה כך שהתיק ייסגר מחוסר אשמה פלילית שהיא העילה היחידה המנקה שמו על חשוד מכל רבב.
מה הייחוד שלי כעורכת דין פלילית בליווי ויעוץ לפני חקירה במשטרה?
המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי על כל רבדיו, במתן יעוץ מקצועי והכנה נכונה לקראת חקירה במשטרה
אני בעלת 25 שנות ניסיון, מהן כ 14 שנים כפרקליטה בכירה בפרקליטות ולמעלה מעשור משמשת כסנגורית המתמחה במתן ייעוץ לפני חקירות במשטרה. שנותיי במערכת ומחוצה לה מעניקים ללקוחותיי יתרון עצום בהליכים פליליים המתחילים כבר בשלבי החקירה הפלילית ועד לסיום המערכה הפלילית בבית המשפט.
המשרד שלי מעניק הגנה משפטית מדוייקת בייצוג חשודים ונאשמים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי. וכדאי להפנים – ניהול מערכה פלילית אינה אפשרית בידי כל עורך דין, כי במרבית המקרים אין הזדמנות למקצה שיפורים. חשוב לי לציין כי הטיפול בכם ייעשה ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, התקווה ולעשות את הבלתי אפשרי לאפשרי.
בשנותיי הרבות כסנגורית בעלת משרד בוטיק למשפט הפלילי הובלתי לסגירת תיקים, להצלחות משפטיות להשגים ולזיכויים רבים וזאת הודות להבנתי העמוקה והמעודכנת לצד ניסיון ויכולת מקצועית לתקוף שיטות חקירה לא מקובלות, לחשוף מחדלי חקירה ולהתנגד לקבילותן של ראיות במקרה הצורך עד לתוצאה המיטבית האפשרית.
אם מצאתם כי ניסיוני מתאים לעניינכם התקשרו. אעשה את המיטב לסייע לכם!
הצלחות המשרד: המקצוענות בתיקי חקירה במשטרה בהם טיפלנו עושה את ההבדל:
- תלונת שווא במהלך הגירושין נסגרה מחוסר אשמה.
- ואז… המשטרה דפקה בדלת ושאלה איפה הילד שלי.
- להצלחות נוספות – לחצו כאן.