הסדר מותנה במקום כתב אישום, למי זה טוב?
מהו הסדר מותנה? מה יתרונו? באילו עבירות ניתן לסיים את ההליך בהסדר? על שאלות אלו ועוד אנסה להשיב במאמרי הבא. ראשית נעים להכיר – הסדר מותנה במשטרה הוא כלי משפטי חדש שבא לעולם שמאפשר לגופי התביעה לסיים את ההליך הפלילי בעניינו של אדם בעבירות מסוימות ובתנאים מסוימים בסגירת תיקו הפלילי על תנאי (והתנאי שיעמוד הנאשם בחוזה או בהסדר המותנה שבינו לבין התביעה), ככל שיסכים למלא אחר כל התנאים ייסגר התיק בהסדר והוא יחדל מלהיות חשוד אך אם יסרב יהפוך לנאשם בהליך הפלילי ויועמד לדין בבית המשפט.
הסדר מותנה – סגירת תיק בהסדר למי זה טוב?
הסדרים מותנים נועדו לבגירים מעל גיל 18 שמעדו, חטאו על פי רוב לראשונה בחייהם (או לכל הפחות לא ביצעו עבירה פלילית ב-5 שנים האחרונות) כשהעבירה אותה ביצעו אינה חמורה ונסיבותיה קלות (חטא, עוון או עבירת פשע המנויה בתוספת השישית ושלא צפוי מאסר בגינה).
התנאים להסדר מותנה הם נטילת אחריות מצד החשוד, כלומר הודאה בעובדות טיוטת כתב האישום והתחייבותו לעמוד בתנאים שתקבע התביעה הפלילית. אם יסכים ילחצו הצדדים ידיים וייחתם הסדר, אף בלא צורך להגיע לבית המשפט.
היתרון הגדול הטמון בהסדר הוא סגירת התיק! ממש כך. המחוקק מצא להעדיף כי במקרים המתאימים ראוי לחסוך בזמן שיפוטי יקר ולהגשים את האינטרס הציבורי בדרך שיקומית שתמנע הליך משפטי ארוך מסורבל ויקר לחשוד שראוי לחסד ולהזדמנות מבלי שיוגש נגדו כתב אישום ומבלי להכתים את עתידו בהרשעה פלילית.
סגירת תיק בהסדר מותנה, מתי זה אפשרי?
קיימים תנאי סף מצטברים שרק בהתקיימם אפשרי לסגור תיק בהסדר והם:
1. החשוד הינו בגיר מעל גיל 18.
2. קיימות ראיות מספיקות לאישום בעבירה נושא ההסדר (אחרת התיק ייסגר בעילה של חוסר ראיות מספיקות להעמדה לדין).
3. מדובר בעבירות קלות או שבוצעו בנסיבות מקלות – כלומר רק בעבירות חטא ועוו, וכן בעבירות פשע מסוימות המנויות בתוספת השישית שאינן עבירות שאפשר להטיל בגינן קנס או כופר.
4. לדעת התביעה העונש המתאים אינו כולל מאסר בפועל או מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות
5. לחשוד אין עבר פלילי או שהוא לא עבר עבירות ב 5 שנים האחרונות.
לאחר חתימת החשוד על הסדר מותנה, הוא לא יועמד לדין, ובלבד שיקיים את תנאי ההסדר.
מהם התנאים שיכולים להכלל בהסדר?
סעיף 67ג' לחוק סדר הדין הפלילי מונה רשימה סגורה של תנאים שניתן לכלול בהסדר ותוקפם לשנה מיום חתימת ההסדר והם:
הטלת קנס (עד 29,200 ₪), קביעת פיצוי לנפגע העבירה (עד לתקרה של 29,200 ₪), התחייבות החשוד להימנע מביצוע עבירה, עמידתו בתכנית טיפול, תיקון ושיקום תחת פיקוח של קצין מבחן ונקיטה באמצעים הקבועים בתוספת החמישית לתיקון הנזק שנגרם מהעבירה כך למשל: פסילת רישיון נהיגה, הפקדת כלי ירייה, מכתב התנצלות לנפגע העבירה, התחייבות שלא ללכת למקום מסוים או שלא לעמוד בקשר עם אדם מסוים, ועוד.
באילו עבירות אפשר להשתמש בהסדר מותנה?
התביעה המשטרתית רשאית לערוך הסדרים מותנים בכל עבירות העוון שבטיפולה אשר בוצעו החל מיום 1.1.19 למעט עבירות תעבורה. עם זאת, בעבירות מסוימות כגון איומים בתוך המשפחה, ייחתם הסדר מותנה בכפוף לתכנית טיפול תיקון ושיקום ובעבירות של החזקה ושימוש בסם מסוכן שאינו קנאביס לא ייחתם הסדר אלא בתנאים מסוימים. להלן מספר דוגמאות נוספות:
- תקיפה (ללא גרימת חבלה)
- גניבה (ללא אלימות או התפרצות)
- נזק לרכוש
- הזנחת השמירה על כלי ירייה
- השתתפות בתגרה
- מעשי פזיזות ורשלנות בחיפה
- החזקת נכס החשוד כגנוב
- הטרדה טלפונית
- העלבת עובד ציבור
- מכירה ואספקת אלכוהול לקטין
- איומים
- הסגת גבול
מה חשוב לדעת לקראת חתימה על הסדר?
לקראת החתימה על הסדר רשאי החשוד לעיין בחומר של החקירה במשטרה ובטיוטת כתב האישום, ולנהל משא ומתן בטרם חתימתו על ההסדר. אך יש לזכור "פיצוץ" המו"מ עלול להביא כמעט בהכרח להגשת כתב האישום נגדו ולהעמדתו לדין. מחשבה כי התביעה לא "באמת" תגיש כתב אישום, שגויה היא ועלולה עלות ביוקר.
המקרים בהם התביעה לא תגיש כתב אישום על אף סירוב החשוד לחתום על הסדר יהיו רק אם הובא לידיעתה מידע חדש המכרסם בראיות לכאורה או שאין עניין לציבור בהעמדתו לדין של החשוד.
עוד כדאי לדעת כי גם לנפגעי עבירה זכות להביע עמדה לקראת כריתתו של ההסדר המותנה ובלבד שמדובר בנפגעי עבירות אלימות חמורה או נפגעי עבירות מין, הכל בהתאם לסעיף 17 לחוק זכויות נפגעי עבירה כן הם רשאים לקבל את ההסדר בהתאם לסעיף 9 לחוק זכויות נפגעי עבירה. למידע נוסף על נפגעי עבירה קראו את המאמר – זכויות נפגעי עבירה.
האם הסדרים מותנים נשארים חסויים?
לאחר כריתת הסדר וסגירת התיק יש לפרסם באתר האינטרנט של התביעה את דבר סגירת התיק בהסדר ולפרט את תיאור העובדות המהוות עבירה שבהן הודה החשוד, הוראות החיקוק שפורטו בהסדר, תנאי ההסדר והנימוקים לסגירת התיק בהסדר והכל מבלי שיתאפשר זיהויו של החשוד או של נפגע העבירה.
הפרקטיקה הנוהגת מחייבת הבנה מעולה בתחום שכן קלות דעת, יהירות משפטית או סתם בשל עצה לא נבונה, עלול חשוד למצוא עצמו נאשם בבית המשפט מתמודד עם משפט פלילי מקום בו לו היה מתייעץ עם עורך דין פלילי מיומן ובקיא בהליכי הסדר מותנה, היה עניינו מסתיים ללא העמדה לדין.
לכן, אם קרה לכם הנורא מכל ומצאתם עצמכם חשודים בעבירה פלילית, בהליך הפלילי אתם חייבים להתייעץ עם עורך דין פלילי, לפחות לפגישת ייעוץ שתפזר מעליכם את הערפל, שתתן בידיכם מידע לגבי התהליך שאתם צפויים לו, שתכוון אתכם. זו תהיה ההשקעה הכי נבונה ומשתלמת שלכם, מבטיחה.
המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בייצוג וליווי חשודים, נאשמים ועוברי חוק נורמטיביים בכל שלבי ההליך הפלילי. אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן.
הצלחות המשרד: המקצוענות בתיקי הסדר מותנה בהם טיפלנו בהסדר מותנה עושה את ההבדל:
- איך אפשרי לסגור את התיק למרות קיומן של ראיות למכביר?
- תלונה נגד הקיבוצניק בהליכי הגירושין נגנזה בהסדר מותנה.
- ההסדר המותנה ששינה את חייו.
- תיק פגיעה בפרטיות, הטרדה ואיומים שנסגר בהסדר מותנה
- להצלחות נוספות >> לחצו כאן.