חקירת קטינים במשטרה המותר והאסור - הדברים שכל הורה חייב לדעת
חקירת קטינים במשטרה היא אירוע ייחודי בהליך הפלילי, אשר שונה באופן מהותי מחקירה במשטרה של בגירים. לצד הדאגה התהומית והלחץ הראשוני שכל הורה חש באופן טבעי עם קבלת זימון טלפוני לחקירה במשטרה של בנו או בתו, חשוב לזכור כי במיוחד בהקשר של חקירת קטינים במשטרה בכלל, וחקירתם באזהרה בפרט – על ההורה להתעשת במהירות.
מתוקף ניסיוני כעורכת דין פלילית המתמחה, בין היתר בעבירות קטינים ונוער, אני יכולה לומר בלב שלם כי – הכרת ההסדרים הייחודיים הקבועים בחוק בכל הנוגע לחקירת קטינים במשטרה בד בבד, עם תגובה מהירה של ההורה אל מול רשויות האכיפה, עשויות להיות קריטיות להמשך ההליך הפלילי.
להלן אסקור את עיקרי הדברים שכל הורה צריך להכיר אם הילד שלו מוזמן לחקירה במשטרה
זכויות קטין בחקירה
לקטין הנחקר במשטרה זכויות חשובות המיועדות להגן עליו מפני פגיעה ולוודא הליך חקירה הוגן. זכויות אלה כוללות זכות השתיקה, ייעוץ משפטי, נוכחות הורה או דמות בוגרת אחרת, הגנה מפני פגיעה, תנאי חקירה הולמים, הבנת החשדות וזכות לקבל עותק מההודעה שמסר לחוקרים.
מי רשאי לבצע חקירת קטין?
פרוטוקול חקירות של קטינים במשטרה מגדיר בבירור מי רשאי לחקור קטין, ובאיזה תנאים:
- חוקר נוער: הוא הגורם המוסמך העיקרי לחקירת קטינים חשודים.
- חוקר ילדים: הוא הגורם המוסמך לחקירת ילדים (גילאים צעירים יותר) בעבירות מסוימות, כפי שמוגדר בנספח.
- שוטר שאינו חוקר נוער: רשאי לחקור קטין רק במקרים חריגים של דחיפות, כאשר אין חוקר נוער זמין, ובהיתר של קצין מוסמך.
חקירת קטין במשטרה תתבצע רק אחרי מסירת הודעה להורה או מעצר הקטין
ראשית כדאי לדעת – גיל האחריות הפלילית הוא 12 שנים. כלומר: על-פי החוק, פתיחת הליכים פליליים לקטין אפשרית רק אם כבר מלאו לו 12 שנים.
הכלל הוא שלא ניתן לחקור באזהרה קטין, אלא לאחר שהמשטרה הודיעה על כך לאחד מהוריו. אם לא הצליחה המשטרה לאתר את אחד מהורי הקטין במאמץ סביר, היא מחויבת למסור הודעה על חקירת הקטין במשטרה לקרוב משפחה אחר שהוא בגיר.
בהקשר זה חשוב לדעת – החוק קובע שהודעה על חקירה במשטרה לקרוב משפחה שאינו אחד מהורי הקטין הנחקר באזהרה תעשה לאחר בירור עמדתו של הקטין בנוגע לזהות הקרוב.
לצד כלל זה, יש לזכור כי ניתן לחקור קטין במשטרה, גם מבלי למסור הודעה להוריו או לקרוב משפחה אחר, אם קצין המשטרה האמון על החקירה סבור כי יידוע שלהם עלול לפגוע בשלומו הנפשי או הגופני של הקטין, להוות שיבוש חקירה או לפגוע בביטחון המדינה.
החובה לאפשר היוועצות בעורך דין בטרם ביצוע חקירת קטין במשטרה
הזכות המהותית ביותר שנתונה לקטין שהגיע לחקירה באזהרה במשטרה, היא הזכות להתייעץ ביחידות עם עורך דין פלילי עוד בטרם תחילת חקירתו. כך ניתן להבטיח שהקטין יהיה מוכן לכל "תרגיל" חקירתי שמתכוונת המשטרה לבצע בחקירתו, בין אם מדובר בעימות במשטרה, הפניה לבדיקת פוליגרף וכיו"ב. עוד קובע החוק, כי קטין שאין לו עורך-דין אשר הובא לצורך חקירה במשטרה ויש כוונה לעוצרו, זכאי להתייעץ עם עורך-דין מהסניגוריה הציבורית עוד בטרם מעצרו.
לתשומת לבכם – מכיוון שחקירת קטינים היא נושא רגיש עם הסדרים ייחודיים, אני ממליצה לערוך את ההיוועצות הזו רק עם עורך-דין פלילי שהוא גם עורך דין פלילי נוער וקטינים הבקיא ומעודכן ברזי החוק וההסדרים המיוחדים לקטינים.
חקירת קטין חשוד - זכות לנוכחות הורה או קרוב משפחה
זכות חשובה נוספת הקשורה לחקירת קטין במשטרה היא לנוכחות של הורה או קרוב אחר בעת החקירה במשטרה, לרבות במקרה של חקירה באזהרה, זאת להבדיל מחקירה במשטרה של בגירים. כמו כן, לקטין יש זכות להיוועץ עם קרוב משפחה עוד בטרם תחילת החקירה, בנוסף לזכות להיוועץ עם עורך-דינו הפלילי. חשוב לזכור: אין להתחיל את חקירת הקטין במשטרה ללא נוכחות ההורה או הקרוב, אלא אם אלו לא הגיעו לתחנה תוך זמין סביר, או במקרים שההמתנה להם מהווה שיבוש חקירה, סיכול של מניעת עבירות נוספות או פגיעה בשלומו של הקטין.
חקירת קטין חשוד בלא נוכחות הורהו
עוד חשוב לדעת, כי לקצין המשטרה שמופקד על החקירה יש סמכות להורות על חקירת הקטין גם ללא נוכחות הורה או קרוב, אם יש לו חשד סביר שנוכחותם תפגע בחקירה או בחשודים האחרים, תהווה שיבוש הליכי חקירה או פגיעה בביטחון המדינה, תפגע בפרטיות של קטין אחר או תפגע נפשית בקטין או באדם אחר. ההורה או הקרוב אומנם אינם יכולים להתערב בחקירה במשטרה או לעזוב את החדר על-דעת עצמם, אך עצם נוכחותם כמובן משפיעה על מהלך החקירה, התנהלות החוקר ומצבו הנפשי של הקטין.
אסור לחקור קטינים בשעות הלילה!
חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) אשר קובע את האופן בו ניתן לבצע חקירת קטינים במשטרה, מגדיר גם את השעות בהן אסור לחקור קטינים. לקריאת החוק – לחצו כאן. כך, נקבע כי אין לחקור קטינים בגילאים 12 עד 14 בחשד לביצוע עבירה בין השעות 20:00 ל-07:00; וכי אסור לבצע חקירה במשטרה לקטינים בגילאים 14 עד 18 החשודים בביצוע עבירה בין השעות 22:00 ל-07:00.
כמובן שגם לכלל זה יש חריגים. כך למשל, ניתן לחקור חשוד בשעות הלילה אם העבירה שבגינה הוא נחקר באזהרה בוצעה בסמוך למעצרו או עיכובו של הקטין, וכן כאשר העבירה שבביצועה חשוד הקטין היא עבירה מסוג פשע או עוון (עבירות שעונש המאסר עליהן או מעל 3 חודשים) – וקיים חשד שדחיית החקירה תפגע גופנית או נפשית בקטין, תשבש את החקירה או תביא לביצוע עבירות נוספות.
ייעוץ וליווי חקירת קטין עם עו"ד עידית רייכרט
אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, ובעשור האחרון בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי הנמנה עם משרדי עורכי הדין המובילים בישראל בתחום המשפט הפלילי. משרדי מעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי ובייצוג קטינים בפרט, החל משלב ההכנה לחקירה ועד לסיום ההליך הפלילי.
מתוקף ניסיוני רב השנים במערכת ומחוצה לה, אני מכירה היטב את חולשות המערכת ומתרגמת אותן ליתרון וערך רב עבור הלקוחות שלי. אני יודעת היטב כי ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי מיומן ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של החקירה הפלילית חורץ גורלות. ומניסיון – מי שנועץ בי לפני מסירת גרסתו בחקירה פלילית במשטרה, משפר עד מאד את הסיכוי לגניזת התיק שלו. ממש כך.
לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה לעשות עבורכם את הבלתי אפשרי לאפשרי.
הערה:
מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה משטרתית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.
האם המאמר הועיל לכם?
דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 30
נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו