בהליך הפלילי ישנם שני סוגי מעצרים: הסוג הראשון – מעצר עד תום ההליכים, עליו שומעים לא מעט בתקשורת. הסוג השני – מעצר ימים, שהינו מעצר לצרכי חקירה במשטרה, והוא מעצר שכיח יותר המשמש את המשטרה בתיקים רבים, אך אינו מוכר לציבור הרחב, ולכן בחרנו להסביר מהו, את מי מותר לעצור, באיזה נסיבות ועוד.
מהו מעצר ימים?
בהגדרה הפורמלית מעצר ימים הינו שלב ראשוני לפני הגשת כתב אישום שנועד לצרכי חקירה במשטרה הנמשכת מעל ל- 24 שעות, מעצר זה מוגבל לתקופה של יום (הוא מוארך מעת לעת במספר ימים בכל פעם כאשר שופט אמור לקבוע אם יש הצדקה להמשיך אותו או שניתן לשחרר את החשוד כבר בשלב זה של חקירה פלילית לחלופת מעצר). המעצר בשלב זה אינו מהווה כלי ענישה אלא כלי עזר לחקירת המשטרה ונועד למנוע שיבוש מהלכי משפט, השפעה על עדים פוטנציאלים, שמירה על שלום הציבור וביטחונו מפני מסוכנות לכאורית של החשוד וכן נועד למנוע התחמקות החשוד מחקירה.
מעצר ימים מתחיל ברגע העיכוב שבו שוטר רשאי לעכב חשוד עד 3 שעות, לאחר מכן קצין האחראי על החקירה מוסמך להורות על המשך המעצר עד 24 שעות.
לאחר מכן רק שופט של בית משפט השלום מוסמך להורות על הארכות המעצר מעת לעת (עד 30 ימים במצטבר) ובכל פעם לא יותר מ15 ימים לכל היותר, אך בפועל רוב הארכות המעצר נעות בין ימים בודדים לשבוע בכל פעם. אם נדרש מעצרו בטרם לצרכי חקירה מעבר ל 30 ימים מחייב הדבר אישור היועץ המשפטי לממשלה שיכול לאשר הארכת המעצר בשלב החקירה עד 75 ימים מעת לעת.

מהן העילות ולמי הסמכות לבצע הארכת מעצר ימים?
כפי שראינו, מעצר ימים נועד לצרכי חקירה ראשוניים בטרם הוגש כתב אישום. כדי לבקש את הארכת המעצר מעבר ל-24 שעות הראשונות, חייבת המשטרה באמצעות טוען מעצרים מטעמה להביא את החשוד בפני שופט בבית משפט השלום אשר במחוז שיפוטו נמצאת היחידה החוקרת או נעברה העבירה. השופט יבחן בקפידה האם יש הצדקה להמשך המעצר, וזאת רק אם מתקיימים מספר תנאים חשובים מצטברים:
- התנאי הראשון ובלעדיו אין – קיומו של חשד סביר: בית המשפט צריך להשתכנע כי קיים חשד סביר נגד החשוד לביצוע העבירה המיוחסת לו. זהו תנאי בסיסי להמשך ההליך.
- עילת מעצר: בנוסף לחשד הסביר, חייבת להתקיים אחת מעילות המעצר המוגדרות בחוק. ואלה הן:
- חשש לשיבוש הליכי חקירה או משפט: מתגבש אם יש יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד יביא לשיבוש החקירה, או להשפעה על עדים, או להעלמת ראיות או להחתמקות מהליכי משפט.
- מסוכנות: מתגבשת אם יש יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד עלול לסכן את ביטחונו של אדם אחר, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה.
- צרכי חקירה מיוחדים: מתגבשת במקרים בהם בית המשפט מתרשם כי ישנן פעולות חקירה חיוניות שניתן לבצע רק כאשר אתם נתונים במעצר. במקרה כזה, תקופת המעצר תהיה קצרה יותר ותנומק על ידי בית המשפט.
- העדר חלופה מתאימה: גם אם מתקיים החשד הסביר וקיימת עילת המעצר, בית המשפט מחוייב לבחון האם ניתן להשיג את מטרת המעצר באמצעי חלופי שפגיעה בחירותו של החשוד פחותה ממעצר מאחורי סורג ובריח. כך למשל:מעצר בית, שחרור בערבות או הטלת תנאים מגבילים אחרים. ורק אם שוכנע בית המשפט שאין חלופה מתאימה, יורה על המשך המעצר.
חשוב לזכור: קיומם של כל התנאים הללו נבחן על ידי בית המשפט, ובדיון הארכת המעצר ימים, זכאי החשוד לייצוג בידי עורך דין פלילי שיפעל לטובת שחרור או לכל הפחות לטובת קיצור תקופת המעצר.
זמני הארכת מעצר ימים
המחוקק קבע מגבלות ברורות על תקופת מעצר הימים כדי להבטיח שלא תפגע חירותו של אדם מעבר לנדרש לצרכי חקירה. ככלל, בית משפט השלום מוסמך להורות על מעצר ימים לתקופות שלא יעלו על 15 ימים, אך בפועל תקופות המעצר נאמדות בימים בודדים ונבחנות שוב ושוב בהתאם לבקשת המשטרה, נחיצות המעצר והפגיעה בחירות החשוד.
בתום 15 הימים הראשונים, אם המשטרה עדיין סבורה שיש צורך בהמשך המעצר, היא תבקש הארכה נוספת מבית המשפט. בית המשפט רשאי להאריך את המעצר פעם נוספת או יותר, אך סך כל תקופת מעצר הימים לא יעלה על 30 ימים.
במקרים חריגים ביותר, כאשר החקירה מורכבת במיוחד ובאישור היועץ המשפטי לממשלה, רשאי בית משפט השלום להאריך את המעצר לתקופות נוספות, עד לסך מצטבר של 75 ימים.
רק במקרים חריגים ונדירים עוד יותר, בית המשפט העליון רשאי להאריך את מעצר הימים לתקופות נוספות, עד לסך מצטבר של 90 ימים.
חשוב לציין כי בכל בקשה להארכת מעצר, בית המשפט בוחן מחדש את הצורך במעצר ואת קיומם של התנאים המצדיקים אותו. עורך דין מעצרים פלילי מטעמכם יכול לסייע לכם להציג את טענותיכם ולנסות לשכנע את בית המשפט לשחררכם או לקצר את תקופת המעצר בכל שלב.
באיזה שלב של ההליך הפלילי עושים שימוש בסוג זה של מעצר?
כל הליך פלילי מתחלק לארבעה שלבים מרכזיים: מעצר וחקירה, העמדה לדין, משפט והליכים פוסט-משפטיים. בתוך סדר ההליך הפלילי מוגדרים כללים וחוקים שונים כמו: "חוק החיפוש", חוק המעצרים, וחוקים נוספים, שחלקם מגנים על החשודים והנאשמים וקובעים זכויותיהם ומנגד מגדירים את את גבולות המותר והאסור למשטרה ולבית המשפט. מעצר ימים, על פי הגדרתו, הוא שלב ראשוני בכל הליך פלילי ובמהלכו העצור איננו נאשם אלא בחזקת חשוד בלבד. כמובן שלא מצופה מכם להכיר את סדר ההליך הפלילי ובשביל זה יש לכם עורך דין פלילי לצדכם.
בכל זאת, חשוב לזכור את סדר הפעולות על פיו אמור להתבצע הליך פלילי, כיוון שכל טעות שתעשה בו, עשויה לשחק לטובתכם, וכדי שהשוטרים לא יוכלו להפחיד אתכם באיומים שונים, שעשויים להיות חלק מהאמצעים של המשטרה להשגת הודאה.
זכויות החשוד במעצר ימים
בהליכי מעצר ימים, כאשר החירות האישית מוגבלת עוד בטרם הוגש כתב אישום, זכויות החשוד מקבלות חשיבות מיוחדת. מימוש נכון של זכויות אלו:
- פגישה עם עורך דין: למעט חריגים במקרים ביטחוניים או בצו מיוחד, לחשוד יש זכות להיוועץ בעורך דין, דרך הזכות להימנע מהפללה עצמית.
- הבאתו בפני שופט תוך 24 שעות: החשוד חייב להיות מובא בפני שופט תוך 24 שעות מהמעצר.
- זכאות לערער על החלטות המעצר: החשוד רשאי לערער על החלטות המעצר.
מעצר ימים - מתי מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי?
התייעצות עם עורך דין פלילי הכרחית החל מהרגע שנעצרתם, עוד לפני שהחקירה החלה. מביני דבר יוסיפו כי עורך דין פלילי הכרחי למעשה עוד קודם, מן הרגע שאתם חוששים או מוטרדים מכך שעלולה להיפתח חקירה נגדכם. למידע נוסף על תפקיד של עורך דין פלילי בשלב זה קראו מאמרי – עורך דין שחרור מעצרים.
כל בר דעת מבין כי מומלץ להגיע לחקירה במשטרה לאחר יעוץ משפטי שניתן בידי עורך דין פלילי. המשטרה יכולה למנוע מעורך הדין שלכם להיות נוכח בחקירה הפלילית אך היא לא יכולה למנוע מכם להתייעץ איתו לפני שאתם עונים על שאלות החוקרים.
לכן, במידה ונחקרתם, כחשודים, כמעורבים, או כעדים לביצוע עבירה, המלצתי – אל תדברו עם אף חוקר עד שייתנו לכם להתייעץ עם עורך דין פלילי. זוהי זכות יסוד, חובת החוקר להציגה בפניכם והעובדה שאתם מבקשים לממשה לא מעידה עליכם כאשמים, כמו שרבים סוברים בטעות.
זכות ההיוועצות היא זכות שאסור לזלזל בחשיבותה וויתור עליה עלול לגבות מחיר יקר בעתיד. מעבר לכך, הזכות לייצוג משפטי על ידי עורך דין פלילי שמורה לכם מהרגע הראשון, וליווי של עורך דין פלילי הוא בבחינת חובה לכל מי שמעורב בהליך פלילי.
כפי שהזכרתי קודם, על המשטרה להביא כל עצור בפני בית המשפט תוך 24 שעות לצורך ביצוע מעצר. המלצתי החמה – היו מיוצגים על ידי עורך דין פלילי שאתם מעוניינים בשירותיו כבר בדיון הזה. נוכחות עורך הדין שלכם, אותו אתם בחרתם על סמך ניסיונו וכישוריו יכולה להוות את ההבדל בין שחרור – למעצר.

להתייעצות עם עורכת הדין ניתן לפנות בכל עת למשרד ולקבל מענה מקצועי, אישי ומסור.
מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884
אז, למה לפנות דווקא אלי, עידית רייכרט עורכת דין פלילית?
המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי על כל רבדיו ובמתן יעוץ מקצועי והכנה נכונה לקראת חקירה פלילית וייצוג בהליכי מעצר בבתי המשפט השונים בכל הערכאות.
אני בהחלט מכירה ומבינה את הכאב והחרדה שעוברים על האדם הנורמטיבי שמועד ומסתבך בעולם הפלילי – כרעם ביום בהיר עולמו חרב עליו! ולכן בחרתי מתוך השקפת עולם לייצג את אותם אנשים טובים אשר מוצאים עצמם בשבר נוראי, לעיתים על לא עוול בכפם, לעיתים מתוך מצוקה. הם בעיניי ראויים לחמלה, לעזרה מקצועית ולהגנה משפטית מעולה. חשוב לזכור – ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים יכול לחרוץ גורלות. אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן.
להתייעצות עם עורכת הדין ניתן לפנות בכל עת למשרד ולקבל מענה מקצועי, אישי ומסור.
מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884
מהי "עילת מעצר" ומדוע היא חשובה?
עילת מעצר היא הסיבה המשפטית המצדיקה את החזקת החשוד במעצר. לפי חוק המעצרים, ישנן עילות מרכזיות: חשש לשיבוש הליכי חקירה, מסוכנות לציבור, חשש להימלטות מהדין. בהיעדר עילת מעצר, בית המשפט אינו רשאי להאריך את המעצר.
מהי "חזקת המסוכנות" וכיצד היא משפיעה על החלטות מעצר?
חזקת המסוכנות היא למעשה כלל משפטי שקובע שאם אדם מואשם בעבירה חמורה מאד אז ההנחה היא שהוא מסוכן לציבור וזאת עוד לפני שמוכיחים בפועל את ביצוע העבירה. כלומר, חוק המעצרים קובע הנחת עבודה שנאשם מסוכן בגלל סוג העבירה שביצע רק מעצם ביצועה ולכן ניתן לבקש את החזקתו של הנאשם במעצר עד תום ההליכים כדי לשמור על שלום בציבור ובטחונו מפני מסוכנותו הלכאורית.
מרגע שנטענת חזקת המסוכנות נטל ההוכחה עובר אל כתפי הנאשם לסתור את מסוכנותו הטבועה וחשוב להבין כי אין מדובר בחזקה מוחלטת אלא ניתנת לסתירה. רשימת העבירות שמניחות כי אדם מסוכן מפורטת בחוק המעצרים ובד"כ מדובר בעבירות החמורות ביותר שבחוק העונשין: רצח, אונס, עבירות בטחוניות, חבלה בכוונה מחמירה, סמים וכיוב'
מה ההבדל בין מעצר ימים לבין מעצר עד תום ההליכים?
מעצר ימים הוא מעצר שתכליתו להבטיח את צרכי החקירה, מתקיים בטרם הוגש כתב אישום והינו מוגבל עד 30 יום ברוב המקרים. מעצר עד תום ההליכים הוא מעצר ממושך יותר, המוגש לאחר הגשת כתב אישום, ומבקש את מעצרו של הנאשם עד לסיום המשפט.
כמה זמן יכול להימשך מעצר ימים מקסימום?
ככלל, עד 30 יום. במקרים חריגים באישור מיוחד של בית המשפט העליון, יכול להגיע עד 90 יום.
האם מותר למשטרה לעצור אותי בלי צו בית משפט?
כן, במקרים מסוימים, אם קיים חשד סביר שביצעת עבירה בת מעצר ויש עילה לכך (כמו חשש לשיבוש חקירה או מסוכנות), המשטרה יכולה לבצע מעצר ראשוני ללא צו.ככלל, עד 30 יום. במקרים חריגים באישור מיוחד של בית המשפט העליון, יכול להגיע עד 90 יום.
מה קורה אחרי שמסתיימת תקופת מעצר הימים?
המשטרה חייבת לשחרר אותך, אלא אם הוגש נגדך כתב אישום ומוגשת בקשה למעצר עד תום ההליכים, או שהתקבלה החלטה אחרת מבית המשפט.
האם אני יכול לערער על החלטה להאריך את מעצר הימים שלי?
כן, קיימת אפשרות להגיש ערר לבית המשפט המחוזי על החלטה של בית משפט השלום להאריך את מעצרך.
האם מותר לי לפגוש את המשפחה שלי בזמן מעצר ימים?
זכות הביקור של בני משפחה אינה אוטומטית ותלויה בהחלטת הגורמים המוסמכים במשטרה ובנסיבות החקירה, ככלל המשטרה לא תתיר ביקור קרובי משפחה מחשש לשיבוש מהלכי משפט.
מה קורה אם אני משוחרר ממעצר ימים? האם התיק נגדי נסגר?
שחרור ממעצר ימים לא בהכרח אומר שהתיק נגדך נסגר. החקירה יכולה להימשך, ובהמשך יוחלט אם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק. זכרו, בכל מצב של מעצר, הדבר החשוב ביותר הוא לפנות בהקדם להתייעצות עם עורך דין פלילי! אני כאן כדי לעזור לכם.
מהן חלופות מעצר נפוצות?
מעצר בית, ערבות כספית או ערבות צד ג', איזוק אלקטרוני, צו הרחקה ממקומות או מאנשים מסוימים, פיקוח של אדם אחראי.
הערה:
מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה משטרתית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.
האם המאמר הועיל לכם?
דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 10
נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו