ההליך הפלילי

ההליך הפלילי במדינת ישראל מתנהל כנגד כל אדם החשוד או נאשם בביצוע מעשה פלילי בהתאם להגדרתו בחוק. הליך זה נחשב למורכב וכולל מהלכי חקירה ואיסוף ראיות, הגשת כתב אישום ודיונים משפטיים עד להכרעת הדין.

מהו ההליך הפלילי?

רבים מאיתנו סבורים (בטעות) כי ההליך הפלילי שייך רק למשפחות פשע, ארגוני פשיעה ואינו נוגע להם האנשים הנורמטיבים: הרופא, המורה, המהנדס, איש התקשורת, הקצין, הפרופסור, הסטודנט, המנכ"ל (להמשיך?)

האמינו לי – אחרי למעלה מ – 20 שנים בהן אני עורכת דין פלילית בפרקליטות וכסנגורית המייצגת אך ורק אנשים טובים שמעדו – אני יכולה לומר בוודאות –  "לכל אחד זה יכול לקרות". ביום בהיר אחד, המשטרה מתדפקת על דלת הבית, עוצרת את הבן בחשד לשימוש בסמים ומבקשת לערוך חיפוש בחדרו. שוטרת מתקשרת אליך להתייצב לחקירה במשטרה, לטענתה אתה אמור לתת עדות קצרה והיא לא יכולה לפרט בטלפון. לך אין מושג קלוש מדוע נקראת לשם, יתכן ומישהי שלקחת טרמפ, תתלונן כי הטרדת אותה מינית, הגם שאתה יודע כי כל "חטאך" היה שמאנת לתת לה את הכסף שדרשה; ואפשר כי עובדת שלך תתלונן עליך כי אנסת אותה כאשר אתה יודע שבסך הכל ניהלתם רומן ועתה היא נתפסה בבגידתה ועוד כהנה "הפתעות". 

יש ותוזמן לחקירה כחשוד בעבירת סמים מפני שמישהו (בדרך כלל מקור משטרתי או שותף לעבירה, או סוכן סמוי) הפלילי אותך; שלא לדבר על מקרים שקרו, במסגרתם נקלעת למקום הלא-נכון ברגע הלא-נכון, ולפתע נעצרת כחשוד בעבירה פלילית חמורה, על לא עוול בכפך. והיו גם מקרים כי יריב מסר מידע מפליל לרשויות המס לאחר שדאג להקליט את השיחה המפלילה עם  מי שעד לאותו מועד נחשב לחברו והפך ליריבו.

המשותף לכל אלה  – הוא הזימון להגיע למשטרה לחקירה פלילית. הרגע הזה שבו את או אתה נמצאים מול חוקר, מוזהרים כי "זכותך לא לומר דבר" כי "דבריך יתועדו ועשויים לשמש ראיה בבית המשפט אולם בית המשפט יוכל להביא  בחשבון את שתיקתך". ובנוסף תקבלו את זכות ההיוועצות לפיה: "זכותך להיוועץ בעורך דין לפני חקירתך, בכפוף למגבלות הקבועות בחוק". זהו רגע מלחיץ, מאיים, מפחיד. את/ה נמצא/ת בסיטואציה זרה, מנוכרת, לא מוכרת ובלתי הפיכה ואמור/ה לשחק את המשחק לפי כלליו שהם שפה זרה עבורך. 

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עידית רייכרט-עורכת דין פלילית

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

ההליך הפלילי - זכות ההיוועצות

אז כמו שהבנתם בהתאם לחוק, המשטרה מחויבת לאפשר לחשוד להתייעץ עם עו"ד טרם מסירת גרסתו. כך קבע  בית המשפט העליון:

"זכות ההיוועצות בעורך דין היא אחת הזכויות החשובות הנתונות לנאשם במהלך החקירה המשטרתית. רציונאל אחד המונח בבסיסה של זכות זו, הוא הרצון לאפשר לעורך הדין ליידע את הנחקר בדבר מכלול הזכויות המוקנות לו במהלך החקירה, לרבות זכותו לחקירה הוגנת וזכותו שלא להפליל את עצמו… ברם, לצד הרציונאל הזה מתקיים רציונאל מרכזי נוסף 'והוא יכולתו של עורך הדין לפקח על הליך החקירה ולהוות גורם מפקח על תקינות החקירה ועל אמינות הראיות המושגות בה, ובמיוחד במניעת הודאות שווא… מטרתה של החקירה המשטרתית אינה לחלץ, בכל מחיר, הודאה מפיו של החשוד אלא לתור אחר ראיות לחשיפת האמת… והשמירה על זכות ההיוועצות עם עורך דין מסייעת בקידומה של מטרה זו"

מי אשר אינו בקיא בהליך הפלילי – וכך רובנו – ימצא עצמו בחדר החקירות בסיטואציה זרה, מלחיצה ובלתי מוכרת. התנהלות בלתי נכונה בחקירה במשטרה עלולה להכריע את גורלך. לספר להם את האמת? לשמור על זכות השתיקה ("אני חושב שזה מה שראיתי סרטים, לא?!?")? לספר להם רק חלק מהאמת? התשובות לשאלות אלו מצריכות התייעצות עם איש מקצוע. 

אמנם יש כאלה שיסתפקו בעצות מדר' גוגל ויש כאלה שינצלו את האפשרות ליעוץ חינם מטעם הסניגוריה  הציבורית. אבל אני באמת רוצה לשאול אותך: באילו עוד מצבים מלחיצים בחיים שלך החלטת שלא צריך הכנה מראש וסמכת על המזל? על הידע הכללי שלך? באמת לא נערכת לקראת מבחן חשוב? באמת לא שיננת שוב ושוב את דברי הנאום שלך מול קהל אינטיליגנטי? באמת לא תרגלת את הדברים שתעביר במצגת החשובה לפני חבר המנהלים? ומה לגבי הטיול הגדול לחו"ל? באמת לא אספת מידע? לא תכננת? לא התייעצת עם מי שבקיא ומנוסה בתחום? אז למה כאשר מדובר בזכות להתייעץ עם עורך דין פלילי, שלא לומר להערך עוד קודם לכן לחקירה פלילית, מדוע אז את/ה סבור/ה שאין צורך בהכנה? מדהים אותי לגלות שוב ושוב שדווקא בסיטואציה לא סימפטית של אי ודאות, חרדה ולחץ שלעיתים אין חזור ממנה אנשים נורמטיביים "המסתבכים המזדמנים" אני קוראת להם, נמנעים מליווי מתאים של עורך דין פלילי מנוסה שייעץ להם, יסייע להם, ובמקרים רבים מאד גם יחלץ אותם. למידע נוסף וטיפים ממני על הדרך הנכונה להתנהל בחקירה פלילית במשטרה  קראו את מאמרי – חקירה במשטרה.

נזכור כי הנחקר נמצא בשני מצבים מקבילים (ובלתי סימפטים): לחץ ואי וודאות. מהן ההשלכות של מעצר אפשרי? נחקרתי במשטרה ושוחררתי, האם זה אומר שלא יגישו נגדי כתב אישום? אם החוקר אומר לי שהיה והודה בחקירה אז אשוחרר, האם להודות? כאשר קצין החקירות מוציא אותי מהחדר ומדבר איתי "כחבר", האם הדברים שאמסור יפלילו אותי? ועוד כהנה שאלות שמומלץ כי לא תנסו לענות עליהן בעצמכם לבד.

אז למה להיוועץ דווקא איתי עידית רייכרט עורכת דין פלילית?

המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיבים בהליך הפלילי על כל רבדיו ובמתן יעוץ מקצועי והכנה נכונה לקראת חקירה פלילית.

אני מכירה ומבינה את הכאב והחרדה שעוברים על אדם נורמטיבי שמועד ומסתבך בעולם הפלילי – כרעם ביום בהיר עולמו חרב עליו!  ולכן בחרתי מתוך השקפת עולם לייצג את אותם אנשים טובים שלא דמיינו בסיוטים הכי גרועים שלהם שיום אחד יזדקקו לעורך דין פלילי.  אני מאמינה כי גם אדם כזה העלול למצוא עצמו בשבר נוראי, לעיתים על לא עוול בכפו, לעיתים מתוך מצוקה ראוי לחמלה, לעזרה מקצועית ולהגנה משפטית מעולה. חשוב לזכור – ליווי נכון ומקצועי על ידי עורכת דין פלילית מנוסה כבר בשלבים המוקדמים יכול לחרוץ גורלות. אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן.

מידע נוסף שחשוב לדעת על ההליך הפלילי:

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בחיפה לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה משטרתית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 12

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
תרגילי חקירה | חקירה במשטרה

מהם תרגילי חקירה?

זונתם לחקירה? להלן 6 תרגילי חקירה נפוצים שחשוב שכל נחקר יכיר זה המאמר, שמומלץ לכל חשוד, לא כל שכן חשוד נורמטיבי, כזה שמעולם לא ביקר

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן