חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עבירות פליליות

עבירות פליליות ניתנות להגדרה כמטריה המאגדת בתוכה מגוון מעשים אסורים והתנהגויות פסולות, אותם מסווג החוק לשלוש דרגות חומרה: חטא, עוון ופשע, לכל אחת מתחם ענישה נפרד.

עבירות פליליות - כל מה שחשוב שתדעו!

במאמר זה אספר לכם "על קצה המזלג" את כל מה שרציתם לדעת על עבירות פליליות ועל ייצוג משפטי בידי עורך דין פלילי.

מהי עבירה פלילית?

עבירה פלילית היא כל מעשה או התנהגות מחוץ לנורמה או לחוק, המוגדרים כעבירה בחוק העונשין ובחוקים נוספים אחרים.

בצידה של כל עבירה קבועה גם סנקציה עונשית שיכולה לנוע החל מקנס כספי ועד למאסר ממושך. חומרת העונש מלמדת בדרך כל על חומרת העבירה הפלילית, ובהתאם לכך גם נלמדת מידת המשאבים שמערכת אכיפת החוק מתכוונת להשקיע בניהולו של הליך פלילי בעניינן של כל אחת מהעבירות הפליליות.

סוגי העבירות הפליליות

סיווג העבירות הפליליות משמעותי מאד ובעל השפעה, לעיתים מכרעת, על ההליך הפלילי ועל עצם ניהול תיק פלילי. כדאי לדעת ולזכור – היוועצות בעורך דין פלילי בקיא ומנוסה היא תנאי הכרחי להצלחה בניהול תיק פלילי בכל עבירה מכל סוג, מייד תבינו עד כמה.

בישראל קיימות למעלה מ-500 עבירות פליליות, המסווגות כולן ל-3 קטגוריות:

עבירות מסוג חטא – הן שהעונש הקבוע בצידן הוא עד 3 חודשי מאסר.

עבירות מסוג עוון – הן עבירות שהעונש בצידן נע בין 3 חודשי מאסר ל-3 שנות מאסר, כולל.

עבירות מסוג פשע – הן עבירות שהעונש הקבוע בצידן בחוק הוא מעל 3 שנות מאסר.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

מה משמעות הסיווג של העבירות הפליליות?

חלוקת העבירות הפליליות לקטגוריות הנ"ל: חטא, עוון ופשע רלוונטית לא רק במישור הענישה, אלא גם ביחס לשאלה מי הוא גוף התביעה שאמון על ניהול התיק הפלילי ועל ההליך הפלילי שנפתח האם הפרקליטות או התביעה המשטרתית?

בישראל, יש לדעת, תפקיד המשטרה לא מתמצה רק בפתיחת החקירה בהליך הפלילי, אלא גם בניהול ההליך הפלילי בבית המשפט. בתוך משטרת ישראל קיימת "מחלקת התביעות" שאחראית על העמדה לדין וניהול תיקים פליליים בבתי-המשפט, בנוסף לפרקליטות שהיא כידוע גוף התביעה המדינתי הכפוף למשרד המשפטים.

אז איזו "תביעה" תטפל בתיק שלך?

ככלל – בעבירות פליליות מסוג פשע תטפל הפרקליטות, בעוד בעבירות פליליות מסוג עוון וחטא הטיפול ייעשה בדרך-כלל על-ידי התביעה המשטרתית.

לעיקרון מנחה זה ישנם גם מספר חריגים. כך, למשל, הפרקליטות אמונה על ניהול ההליך הפלילי בסוגים מסוימים של עבירות פליליות מסוג עוון בשל מורכבותן היחסית, כמו למשל עבירות פליליות הנוגעות לאלימות נגד שוטרים, אלימות חריגה בתוך המשפחה, אלימות כלפי בעלי-חיים.

לצד זאת, קיימות מספר עבירות פליליות מסוג פשע שמטופלות על-פי רוב על-ידי התביעה המשטרתית, וזאת בעיקר בשל נפיצותן הרבה ולמרבה הצער כמעט יומיומיות. בין יתר העבירות הפליליות מסוג פשע שמטופלות על-ידי התביעה המשטרתית, ניתן למנות עבירות של תקיפת בת זוג, עבירות של גרימת חבלה חמורה ועבירות סמים קלים.

מהן העבירות הפליליות הנפוצות ביותר?

מבין מאות העבירות הפליליות הקיימות בישראל, קיימות כאלה שהפכו ל"אות מתה" בספר החוקים, והכוונה לעבירות שמשטרת ישראל נמנעת מאכיפתן בין היתר בשל כך שהתייחסות הציבור (או הרשויות) אליהן השתנה מבלי שהספיקו לבטא את השינוי בחוק עצמו.

כך למשל עבירות סוביודיצה, עבירות פוליגמיה ועוד. לצד אלה, יש עבירות פליליות נפוצות הרבה יותר כך למשל:

עבירות מין – למרבה הצער, עבירות מין בישראל הפכו כבר לדבר שבשגרה, עד כדי שעורך דין עבירות מין, הפך לתת התמחות בפני עצמה. קשה למצוא יום דיונים בבית-המשפט שבו לא מתקיים לפחות דיון מעצר בתיק פלילי שעניינו בעבירות פליליות הקשורות לעבירות מין. 

כל עורך דין עבירות מין יודע שעבירות המין הנפוצות ביותר הן בעילה אסורה בהסכמה המתייחסת לקיום יחסי מין עם קטינה או אישה בגירה תוך ניצול יחסי מרות; מעשה סדום שהיא עבירה פלילית המוגדרת כהחדרת איבר או חפץ לפי הטבעת או לפיו של אדם; אונס; ומעשה מגונה. 

עבירות צווארון לבןעבירות צווארון לבן הן עבירות שנוגעות ללקיחת כספים או קבלת טובות הנאה שלא כדין מתאגיד, גוף פרטי או ציבורי, בין במישרין ובין אם בצורה עקיפה. 

בשלושת העשורים האחרונים חווה תחום עבירות הצווארון הלבן "פריחה", בין היתר לאור רפורמה המאפשרת למשטרת ישראל ולפרקליטות לבצע מידי שנה לתפוס ולחלט כספים ורכוש בשווי מיליארדי שקלים, שלפי החשד הושגו תוך ביצוע עבירה. עבירות הצווארון הלבן הנפוצות ביותר הן עבירות פליליות של שוחד, סחר במידע פנים ועבירות על חוק ניירות ערך, מעילה, מרמה ועוד.

עבירות קטיניםעבירות קטינים ונוער הן עבירות שבוצעו על-ידי מי שהיו ביום ביצוע העבירה מעל גיל 12, אך פחות מ-18. בעוד שילדים מתחת לגיל 12 נחשבים לפי הדין הפלילי לכאלה שאינם כשירים לעמוד לדין מכיוון שאינם מודעים להשלכות מעשיהם, מי שמלאו להם 12 שנים מטופלים במסגרת ההליך הפלילי בהתאם לחוקי הנוער אשר קובעים הגבלות ותנאים נוקשים ביחס לאופן בו ניתן לחקור ולהעמיד לדין קטינים.

בין היתר, קובע החוק כי לא ניתן לחקור קטין במהלך שעות הלילה; כי קטין זכאי כמעט תמיד לנוכחות של בן משפחה בזמן החקירה במשטרה; וכי רק חוקרי נוער מוסמכים יכולים לגבות עדות מקטינים. להרחבה על סמכויות המשטרה בחקירת קטינים קראו – חקירת קטינים במשטרה.

למה חשוב להתייעץ בעורך דין פלילי בקיא ומנוסה בטיפול בעבירות פליליות?

כלל אצבע שחשוב להפנים שוב ושוב – אם זומנתם לחקירה פלילית, גם אם נאמר לכם כי מדובר בזימון למשטרה למסירת עדות, אל תתלבטו והתייעצו בדחיפות עם עורך דין פלילי, ואם מדובר בעבירות מין התייעצו עם עורך דין עבירות מין ואם מדובר בעבירות קטינים – התייעצו עם עורך דין נוער וקטינים.

עיניכם הרואות, בישראל קיימות עבירות פליליות רבות, אשר כל אחת ואחת מהן מטופלת ומנוהלת במסגרת ההליך הפלילי באופן שונה. לכן, רק עורך-דין פלילי מנוסה ובקיא היטב בכל רזי החוק ופרקטיקות ניהול תיק פללי בישראל, יכול לספק מענה הולם ומדויק.

ולמה לפנות דווקא אלי, עו"ד עידית רייכרט?

אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג וליווי של נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי.

מעל 25 שנים אני עוסקת במשפט הפלילי, הן כפרקליטה ותיקה ומנוסה בעברי ומזה כעשור כסנגורית מובילה. אני מייצגת תאגידים, אישי ציבור, מנכ"לים, עובדי מדינה, אנשי כוחות הבטחון, נפגעי עבירה ובעיקר אנשים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי ונקראים לחקירה במשטרה.

אין ספק כי ניסיוני רב השנים ב"מערכת" ומחוצה לה, מעניק יתרון ברור ללקוחותיי אני מכירה היטב את צורת עבודתה ואת חולשותיה ומתרגמת זאת לכח רב עבור הלקוחות שלי.

אני יודעת היטב ובוודאות כי ליווי נכון ומקצועי על ידי עורכת דין פלילית מיומנת ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של החקירה הפלילית חורץ גורלות. ומניסיון – מי שנועץ בי לפני מסירת גרסתו בחקירה פלילית במשטרה, משפר עד מאד את הסיכוי לגניזת התיק שלו. ממש כך.

לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה לעשות עבורכם את הבלתי אפשרי לאפשרי.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בתל אביב לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 4.9 / 5. מספר דירוגים 39

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

Picture of עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
מהו כתב אישום

מהו כתב אישום

מהו כתב אישום? "כתב אישום" הוא מונח שכל אדם בוגר שמע במהלך חייו אינספור פעמים. אך האדם הממוצע סביר שלא ידע להסביר מה מהות המסמך,

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן