חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דין משמעתי עובדי מדינה

דין משמעתי עובדי מדינה מסדיר את כללי ההתנהגות הנדרשים במקצועות וארגונים מסוימים, לרבות עובדי מדינה, עורכי דין ובעלי מקצועות הכפופים לתקנונים מיוחדים ולכללי אתיקה. הדין המשמעתי מכיל גם הוראות בנוגע להפרת נהלים והעמדה לדין.

בוקר אחד נכנס למשרדי ג', רופא בכיר בבית-חולים ממשלתי. פניו היו נפולות, ומבטו הסגיר את חששו התהומי עוד בטרם פצה את פיו. "אני נמצא כעת בעיצומו של הליך משמעתי", שיתף אותי. "חשבתי שאני יכול להסתדר לבד, אבל אתמול נפל לי האסימון שאני עלול לאבד לא רק את מקום העבודה שלי, אלא גם הטבות כלכליות ובעיקר את שמי הטוב. אני חושש מחקירה פלילית וחייב עורך דין פלילי", אמר.

ג' אינו לבד. מדובר בהליך דרמטי ומידי שנה נאלצים אלפי עובדי מדינה להתמודד עם הליך משמעתי הכפוף לדין המשמעתי עובדי מדינה. שוטרים, סוהרים, מורים, רופאים, עובדי רשויות מקומיות ופקידי משרדי הממשלה הם רק חלק מהאוכלוסייה הגדולה של עובדי מדינה הכפופים לדין משמעתי מכוח הדין, אותם אני מייצגת בבית הדין למשמעת ובהליכים נוספים.

הגם שהדין המשמעתי החל על עובדי מדינה וההליכים המשמעתיים הננקטים מכוחו אינם נחווים כחוויה קשה כמו החוויה של חקירה במשטרה וחקירה פלילית, העונשים האפשריים שנושאים עמם הליכים משמעתיים יכולים להיות הרסניים ובעלי משמעויות מרחיקות לכת במישור התעסוקתי, הכלכלי וכמובן האישי.

במאמרי זה אסביר מהו דין משמעתי לעובדי מדינה, אתייחס לחשיבות של ייצוג על-ידי עורך דין פלילי בהליך משמעתי, ובחקירה פלילית, ככל שתידרש, ואסקור חלק מהעונשים שמתיר החוק להטיל בהליך משמעתי החל על עובדי מדינה.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

דין משמעתי עובדי מדינה – מה זה בכלל?

החוק העיקרי המגדיר את הדין המשמעתי לעובדי מדינה הוא חוק שירות המדינה (משמעת) שנחקק ב-1963. מכוח חוק זה הותקנו במרוצת השנים תקנות שונות, כמו למשל אלה המגדירות את סדרי עבדותו של בית הדין המשמעתי שאמון על אכיפת הדין על עובדי מדינה, וכן נכתב התקשי"ר (תקנון שירות המדינה) – אותו סט אימתני של כללים, הגבלות והנחיות אשר כל עובד מדינה פוגש על בסיס כמעט יומי, גם אם לא נתון להליך משמעתי.

החוק, התקנות והתקש"יר, יחד עם כללי האתיקה של עובדי המדינה ונהלים שקבע אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה, הם אלה המגדירים את מה שרבים מכנים בתור "דיני המשמעת". מכוחם, מוגדרות גם עבירות המשמעת, והאופן בו יש להחיל את הדין המשמעתי על עובדי מדינה.

בנוסף לאלה, קיימים גם חוקים החלים באופן ספציפי על עובדי מדינה שונים: חוק המשטרה (דין משמעתי, בירור קבילות שוטרים) המסדיר את עניינם של שוטרים, וכולל את עבירת הסל הנפוצה "אי מילוי הוראה מהוראות משטרת ישראל"; פקודת בתי הסוהר המגדירה את הדין המשמעתי החל על סוהרים; ועוד.

בין יתר ההתנהגויות שלפי הדין המשמעתי החל על עובדי המדינה נחשבות לעבירת משמעת, אשר בגינן ניתן לנקוט נגד עובד בהליך משמעתי, ניתן לציין את העבירות של עובד שלא מקיים את הוראות התקש"ר או נוהלי מקום עבודתו; עובד המתרשל או המפר ביודעין את חוקי המדינה; מי שמתנהג באופן שאינו הולם את תפקידו ופוגע בתדמית שירות המדינה; המוסר דיווח כוזב; מי שהורשע בעבירה פלילית שיש עמה קלון; גניבה בידי עובד ציבור (בנוסף לפן הפלילי של עבירה זו); ועוד.

מהם העונשים האפשריים בהליך משמעתי לעובדי המדינה?

למעט במקרה של שוטרים, סוהרים ואוכלוסיות ייעודיות נוספות אשר עבורם מגדיר החוק בתי דין ייעודיים ונפרדים, מרבית ההליכים המשמעתיים המתנהלים מכוח הדין המשמעתי לעובדי המדינה, מתנהלים בבית דין ייחודי הנקרא בית הדין המשמעתי של עובדי המדינה.

בסמכות בית הדין ובמסגרת הליך משמעתי לעובדי מדינה, לנקוט בעונשים כבדים ומרחיקי לכת כגון: נזיפה חמורה; התראה; הפקעת חלק ממשכורת העובד; העברת העובד למשרה אחרת; הורדה בדרגה או הקפאת קידום; שלילת פיצויי פיטורים; פסילת העובד מלמלא תפקיד כלשהו בשירות המדינה; שלילת זכויות כספיות שקיבל העובד שהורשע בהליך המשמעתי אותן קיבל כתוצאה מהעבירה, עד לסכום של 6 משכורות חודשיות; ועוד.

האם כדאי לעובדי מדינה להתייעץ עם עורך דין פלילי?

כפי שניתן להבין, דין משמעתי לעובדי המדינה טומן בחובו עונשים כבדים בעלי השלכות מרחיקות לכת. לכן, נקבע בחוק כי כל מי שעומד להליך משמעתי רשאי להסתייע בעורך דין פלילי, ואף לבקש מבית הדין למנות לו כזה אם אין לו את האמצעים הכלכליים לממן זאת.

בעניין זה ניתן לקרוא אודות – ייצוג עובדי מדינה

העונשים הכבדים האפשריים, לצד הכתם שעלול לדבוק במי שהורשע בעבירת משמעת במסגרת הליך משמעתי – לא מותירים כל ספק כי יש להתייחס להליך משמעתי בדיוק כמו לחקירה במשטרה או כל חקירה פלילית אחרת, ולהיעזר בעורך דין פלילי בהקדם האפשרי.

וזכרו – ככל שההיוועצות עם עורך דין פלילי תגיע בשלב מוקדם ביותר של ההליך המשמעתי, כך יפחת הסיכון של העובד להיענש בחומרה.

למה לפנות דווקא אלי, עו"ד המתמחה בדין המשמעתי?

אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי.

מזה עשור אני מייצגת עובדי מדינה, אישי ציבור, מנכ"לים, אנשי כוחות הבטחון, תאגידים ובעיקר אנשים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי ונקראים לחקירה במשטרה או עומדים בפני הליך משמעתי.

מתוקף ניסיוני רב השנים במערכת ומחוצה לה, אני מכירה היטב את חולשות המערכת ומתרגמת אותן ליתרון עצום עבור הלקוחות שלי. אני יודעת היטב כי ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי מיומן ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של החקירה הפלילית, או בירור העניין חורץ גורלות. ומניסיון – מי שנועץ בי לפני מסירת גרסתו בחקירה פלילית במשטרה, או בפני כל רשות חקירה משפר עד מאד את הסיכוי לגניזת התיק שלו. ממש כך.

לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה לעשות עבורכם את הבלתי אפשרי לאפשרי.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 4.7 / 5. מספר דירוגים 12

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

תמונה של עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
מהו כתב אישום

מהו כתב אישום

מהו כתב אישום? "כתב אישום" הוא מונח שכל אדם בוגר שמע במהלך חייו אינספור פעמים. אך האדם הממוצע סביר שלא ידע להסביר מה מהות המסמך,

קרא/י עוד »
מאסר על תנאי

רק לא מאסר!

י' נמצא בעשור השביעי לחייו, הוא עובד בכיר בתחום הביטחוני, מאוד מוערך על ידי עמיתיו ומנהליו ומנהל חיי שגרה רגילים ונורמטיבים. יום אחד הוא מוצא

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן