חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הטרדה מינית במקום העבודה

הטרדה מינית בעבודה הינה אחת או יותר משש התנהגויות פסולות המוגדרות בחוק, שהתקיימו במסגרת מקום העבודה או הקשרי העבודה של המוטרד/ת. הטרדה מינית מהווה עבירה פלילית חמורה, שעונשה עשוי לעלות לכדי 2-4 שנות מאסר בפועל.

חוויתם הטרדה בעבודה? מתי תדעו שמדובר בהטרדה מינית ואיך אוכל לעזור לכם?

החוק המגדיר והקובע בעניין זה הוא חוק למניעת הטרדה מינית התשנ"ח – 1998 והתקנות שהותקנו מתוכו. החוק נועד לשנות מציאות חברתית שבה הנורמות הקיימות מושתתות על חוסר שוויון בין המינים ועל נחיתות האישה בדרך כלל ולקבוע נורמות ברורות של אסור ומותר, להציב גבולות ולמנוע מאדם לכפות עצמו על מי שאינו מעוניין בכך ובמיוחד כשהדבר נעשה תוך שימוש לרעה בעמדת הכח. בין היתר החוק קובע מהי סביבת עבודה בריאה ונקייה מהטרדה מינית ומגדיר מספר סיטואציות שיחשבו להטרדה מינית כפי שתוכלו לקרוא בהמשך המאמר.

משרדי מתמחה בעבירות של הטרדה מינית במקום העבודה. במקרים הרבים בהם טיפלתי, נתקלתי במגוון רחב של התנהגויות פוגעניות המהוות הטרדה לעיתים חד פעמיות, אך גם חוזרות, ויכולות להתרחש כמעט בכל מקום, בכל גיל. בכל מגזר ובכל מעמד סוציואקונומי. לפעמים נדמה כי אנשים מוצאים במקומות העבודה קרקע פוריה למעשיים מיניים או הטרדות מיניות בשל ה"קלות" והזמינות תוך ניצול פערי גיל, מעמד בעבודה, מרות, חינוך, שירות והשגחה. ובעיקר מתוך בטחון שלא כל נפגעת עבירה תוכל או תרצה להתמודד עם השלכותיה של תלונה על הטרדה מינית בעבודה ולעיתים תעדיף להבליג, לשכוח, להתפטר ממקום העבודה, או "לעבור הלאה".

ימים יגידו אם טוב עשתה נפגעת ההטרדה המינית או אולי דווקא להיפך תמצא עצמה מתמודדת עם השלכות ההטרדה המינית אשר עלולים לפגוע בה בעתיד, בנפשה, ברגשותיה בתפקודה במקומות עבודה אחרים ובחייה האישיים. לכן מאמר זה עוסק בדרכי ההתמודדות של נפגעת הטרדה מינית בעבודה, בכלים שעומדים לרשותה. אמליץ לכל נפגעת לקרוא מאמר זה ולהכיר את זכויותיה ואפשרויות הפעולה שלה.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

סוגי הטרדות מיניות שמוגדרות בחוק

  • עבירת סחיטה באיומים כמשמעותה בחוק העונשין כאשר המעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני.
  • מעשים מגונים כמשמעותם בחוק העונשין.
  • הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות (כשהצעות אלה מוצעות תוך ניצול יחסי מרות, תלות, טיפול וכו'. מדובר בעבירה גם אם המוטרד לא הראה למטריד כי הוא אינו מעוניין בהצעותיו).
  • התייחסויות חוזרות המופנות לאדם המתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד כי אינו מעוניין בהתייחסויות האמורות, (כשהתייחסויות אלה מוצעות תוך ניצול יחסי מרות, תלות, טיפול וכו' מדובר בעבירה גם אם המוטרד לא הראה למטריד כי הוא אינו מעוניין בהתייחסויותיו).
  • התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו לרבות נטייתו המינית.
  • פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם ללא הסכמתו, תוך התמקדות במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו.

ומהם הכלים שעומדים לנפגעת עבירה המוטרדת בהטרדה מינית במקום העבודה?

כאמור, כאשר הטרדה מינית מתרחשת במקום העבודה על פי רוב נפגעת העבירה תהסס אם לנקוט בפעולה מתוך חשש פן יבולע לה, שמא המטריד שעל פי רוב הוא הדמות הבכירה והחזקה במקום העבודה ובהכרח בעל המרות עליה, יפגע בה, יקפח אותה בדרך מתוחכמת, יפטר אותה וכו. וכך מאות ואלפי נפגעות תקיפה מינית והטרדה מינית בעבודה מעדיפות "לשתוק" ולעבור הלאה.

מקומות העבודה והמעסיקים חשופים לתביעות אזרחיות אם יסתבר שלא אפשרו לנפגעת העבירה לדווח או להתלונן ונתנו יד לתרבות ארגונית קלוקלת. ולכן ובהתאם להוראות החוק במקום עבודה חייב להתקיים מנגנון דיסקרטי לטיפול בתלונות בנושא הטרדה מינית בעבודה. למידע נוסף אודות הכלים שעומדים לרשות נפגעת עבירה שהוטרדה מינית קראו את המאמר בנושא – עורך דין הטרדה מינית.

מהם הערוצים המשפטים העומדים לרשות נפגעת הטרדה מינית בעבודה:

המסלול הארגוני – הגשת תלונה ודיווח בתוך מסגרת העבודה

המעסיק ימנה ממונה על הטרדה מינית  (מעל 10עובדים בארגון) וככל שניתן ובהעדר מניעה זו צריכה להיות אישה. מחובתה של הממונה על הטרדה מינית בעבודה לעסוק באופן דיסקרטי במניעה ובטיפול בתלונות של הטרדה מינית שארעה בתוך הארגון. וכדאי לדעת: מינוי אחראית על הטרדה מינית במקום העבודה, "מן הפה אל החוץ" באופן טכני פורמאלי ללא הדרכה אינו עונה על דרישות החוק ומדובר בהפרת המעביד את הוראות החוק בדבר מינוי ממונה.

מחובתו של המעסיק לקבוע דרך אפקטיבית להגשת תלונה בשל הטרדה או התנכלות ולבירור התלונה שארעה במקום העבודה. חובת המעביד להביא לידיעת הממונים והעובדים את דבר איסור ההטרדה המינית תוך נקיטת כל האמצעים למניעת מעשים אלו במקום העבודה.

המסלול הפלילי – הגשת תלונה במשטרה

ההליך הפלילי נפתח בהגשת תלונה במשטרה, מדובר בהליך מורכב וארוך, והמלצתי הכנה והחמה היא לא לעבור את הדרך הסיזיפית הזו בלא תמיכה מקצועית משפטית ו/או של מרכזי הסיוע הרלוונטיים.

המסלול האזרחי – הגשת תביעה אזרחית

הגשת תביעה נגד הארגון ו/או נגד הפוגע. החוק קובע פיצוי של עד 120,000 ₪ ללא הוכחת נזק על כל מקרה. התביעה מוגשת לביה"ד לעבודה. בעניין זה ניתן לקרוא את מאמרי בנושא.

סיכום

כפי שציינתי קודם לכן – ההתמודדות עם תופעה זו במקום העבודה מורכבת בוודאי אם מתלווה לכך הליכי בירור וחשיפה, אישית וחברתית. הסיטואציה אינה נוחה, מטרידה ומפחידה ומצריכה ייעוץ מקצועי מדויק, יצירתי וחכם ורצוי של עו"ד להטרדה מינית מנוסה בתחום.
כדאי לזכור כי הליכי הבירור כרוכים בהצגת הדברים, בהתמודדות עם ומול הפוגע שעל פי רוב הוא האיש החזק בארגון וסביר להניח כי יהא מלווה בעו"ד מטעמו. ולכן המלצתי לא להתמודד לבד עם הזירה המשפטית.
בשנותיי כתובעת בפרקליטות ובשנים האחרונות כעורכת דין פלילית במגזר הפרטי, טיפלתי באלפי תיקים, במאות לקוחות בכל סוגי העבירות ובעיקר בעבירות מין, ובייצוג נפגעי עבירה והטרדה מינית ואני רואה בעבודתי שליחות וייעוד לעזור לנפגעות העבירה ולסייע להם בתמיכה שאינה רק משפטית לעיתים קרובות ורבות היא הרבה מעבר לזה.

עורכת דין פלילית עידית רייכרט – קצת על המשרד שלי

המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי על כל רבדיו, במתן יעוץ מקצועי והכנה נכונה לקראת חקירה במשטרה ובליווי נפגעי ונפגעות עבירה והטרדה מינית. אני מכירה ומבינה את הכאב והחרדה שעוברים על אדם נורמטיבי שמועד ומסתבך בעולם הפלילי – כרעם ביום בהיר עולמו חרב עליו!

לכן בחרתי מתוך השקפת עולם לייצג את אותם אנשים נורמטיביים ונפגעי עבירה העלולים למצוא עצמם בשבר נוראי, לעיתים על לא עוול בכפם, לעיתים מתוך מצוקה. הראויים לחמלה, לעזרה מקצועית ולהגנה משפטית מעולה. אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן.

מידע נוסף שחשוב לדעת על הטרדה מינית:

 

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 10

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

תמונה של עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
הגשת ערר למשטרה

ערר על החלטת משטרה

מהו ערר על החלטת משטרה וערר נפגעי עבירה? האם ידעתם שמרבית התיקים הפליליים שנפתחים במשטרה, לרבות כאלה שנערכה בהם חקירה באזהרה, נסגרים. החוק קובע כי

קרא/י עוד »
חנינה מהנשיא - בקשת חנינה מנשיא המדינה

חנינה מהנשיא

בקשת חנינה מהנשיא – כל המידע שכדאי שתדעו! במסגרת ההליך הפלילי, משהוגש כתב אישום נגד נאשם. על בית המשפט להכריע לאחר ששמע את כלל הראיות

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן