עבירות מין

עבירות מין הן שם כולל למספר גדול של מעשים והתנהגויות בעלי אופי פסול ומשמעות פלילית חמורה לרבות אונס, מעשה סדום, בעילה אסורה בהסכמה, מעשה מגונה, מעשה מגונה בפומבי, עבירות מין במשפחה וברשת וכן הטרדה מינית.

מהי עבירת מין?

עבירות מין הן קשת רחבה של מעשים פוגעניים הקשורים למיניות. הן כוללות מעשים בעלי אופי מיני, דיבור פוגעני מיני, הצגת תכנים מיניים פוגעניים, ועבירות הכוללות מגע גופני בעל אופי מיני. הפגיעה המינית טומנת בחובה נזק נפשי עמוק ומתמשך לקורבן, ולכן המחוקק הישראלי קבע חוקים מחמירים במיוחד להתמודדות עם עבירות אלו. רשויות האכיפה ובתי המשפט רואים בחומרה רבה עבירות מין ופועלים בהתאם.

עיקרי עבירות המין המוגדרות בחוק

רשימת עבירות המין בחוק הישראלי ארוכה ומגוונת. היא כוללת עבירות חמורות לצד עבירות "קלות" יותר, אך כולן נושאות בחובן פגיעה משמעותית. בין עבירות המין העיקריות ניתן למנות:

  • אונס (אינוס)
  • בעילה אסורה בהסכמה
  • מעשה סדום
  • ניצול מיני
  • מעשה מגונה
  • מעשה מגונה בפומבי
  • הטרדה מינית (לרבות הטרדה מינית במקום העבודה)
  • עבירות מין במרמה
  • החזקת חומרי תועבה

ענישה מחמירה - מסר חד וברור

עבירות מין נתפסות בציבור בצדק כעבירות חמורות ובלתי נסלחות. רבים רואים בהן פגיעה נפשית קשה המשתווה בחומרתה לעבירת רצח. בתי המשפט בישראל נוטים להחמיר בענישה של עברייני מין, מתוך מטרה להרתיע עבריינים פוטנציאליים ולשקף את חומרת הפגיעה בקורבנות. העונשים הקבועים בחוק על עבירות מין חמורות, כמו אונס בנסיבות מחמירות, יכולים להגיע עד 20 שנות מאסר.

התיישנות מוארכת - התחשבות בקושי הנפגעים

המחוקק מכיר גם בעובדה כי לקרבנות קשה לחשוף את המעשים ולהתלונן נגד הפוגע, ולכן תקופת ההתיישנות שנקבעה בחוק ברוב המקרים היא 10 שנים, ובמקרים בהם מדובר בעבירות שנעברו בקטינות תחת תקופת ההתיישנות להיספר החל מרגע שימלאו לקטין או לקטינה 18 שנים. ובמקרים של עבירת מין המבוצעת בתוך המשפחה הנעברת כלפי קטינים תקופת ההתיישנות היא עד שימלאו לקורבן 38 שנים.

תביעה אזרחית בגין עבירות מין - זכות לפיצוי כספי

מעבר להליך הפלילי, נפגע עבירה שבוצעה בו תקיפה מינית רשאי ויכול לתבוע את הנאשם בבית משפט אזרחי לקבלת פיצויים כספיים מעבר לפיצוי שקיבל במשפט הפלילי, בו המדינה תובעת את הנאשם והקורבן משמש כעד בלבד. כך יקרה בדרך כלל  בגמר המשפט הפלילי ואז יכול נפגע העבירה להסתייע בהכרעת הדין המרשיעה הקובעת כבר את אשמו של התוקף. להרחבה קראו את מאמרי על – פיצוי לנפגע עבירה.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

סוגי עבירות מין - פירוט והסברים

כאמור, קיימים סוגים רבים של עבירות מין. להלן סקירה של העבירות העיקריות המוגדרות בחוק העונשין ובחוק למניעת הטרדה מינית:

אונס (אינוס) - העבירה החמורה ביותר

עבירת אינוס הינה בעילת אישה שלא בהסכמתה החופשית, או בהסכמה שהושגה במרמה, או בעילת קטינה מתחת לגיל 14 (גם בהסכמה), או תוך ניצול מצב חוסר הכרה או חוסר ישע של האישה. "בעילה" מוגדרת כהחדרת איבר גוף או חפץ לאיבר מין של אישה.
ענישה: עד 16 שנות מאסר, ועד 20 שנות מאסר בנסיבות מחמירות.

בעילה אסורה בהסכמה - פגיעה בקטינים וניצול מרות

בעילה של קטינה בגילאי 14-16 שאינה נשואה לבועל, או בעילת קטינה בגילאי 16-18 תוך ניצול יחסי מרות, תלות, חינוך או הבטחת שווא לנישואין, או בעילת אישה מעל גיל 18 תוך ניצול מרות ביחסי עבודה או שירות או הבטחת שווא לנישואין תוך התחזות כפנוי למרות היותו נשוי.

הסתייגות בחוק,  קיימת הגנה לנאשם אם הפרש הגילים בינו לבין הקטין אינו עולה על שלוש שנים, הקטין הסכים למעשה, והמעשה נעשה במהלך יחסי רעות רגילים וללא ניצול מעמד.

מעשה סדום

החדרת איבר גוף או חפץ לפי הטבעת של אדם, או החדרת איבר מין לפיו של אדם. נחשב לעבירת מין כאשר נעשה בנסיבות דומות לבעילה אסורה בהסכמה (קטינים, ניצול יחסי מרות). מעשה סדום בנסיבות של אונס (סעיף 345) דינו כאונס.

הסתייגות בחוק: דומה לבעילה אסורה בהסכמה – הגנה לנאשם אם הפרש הגילים אינו עולה על שלוש שנים, הסכמה, ויחסי רעות רגילים.

ניצול מיני - סעיף רחב לכיסוי מגוון פגיעות

סעיף זה מכסה מגוון רחב של התנהגויות פוגעניות בעלות אופי מיני, שאינן מגיעות לכדי אונס או מעשה סדום, אך עדיין מהוות פגיעה משמעותית.

מעשה מגונה - פעולה מינית שאינה בעילה

פעולה מינית שאינה בעילה, הנעשית לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים וללא הסכמת אחד הצדדים. ההגדרה רחבה וכוללת מגוון מעשים, מנגיעה באיברים מוצנעים ועד לאוננות.

הטרדה מינית - מגוון התנהגויות פוגעניות

הגדרה רחבה בחוק למניעת הטרדה מינית, הכוללת:

  • סחיטה באיומים לביצוע מעשה מיני.
  • מעשים מגונים.
  • הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, גם אם המוטרד לא הביע חוסר עניין, כאשר יש ניצול יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול.
  • התייחסויות חוזרות המתמקדות במיניותו של אדם, גם אם לא הביע חוסר עניין, כאשר יש ניצול יחסי מרות, תלות, חינוך או טיפול.
  • התייחסות מבזה או משפילה לאדם ביחס למינו או למיניותו, כולל נטייה מינית.

עבירות מין במרמה - הסכמה המבוססת על שקר

משמעות המושג מרמה בעבירות מין מתייחס להסכמת אישה (יצויין כי הרוב המכריע של נפגעות תקיפה מינית הן נשים אך מובן כי המאמר מתייחס לשני המינים) לביצוע מגע מיני בגופה שניתנה על סמך טענה כוזבת שהוצגה לה לגבי טיב המעשה או דמות המבצע (מהות המעשה או מיהות המעשה). להרחבה בנושא קראו את מאמרי על – הסכמה חופשית.

המשותף לכל אותם מקרים בהם הרשיעו בתי המשפט את המבצעים בעבירות המין במרמה כי ההסכמה שקיבלו המבצעים לקיום יחסי המין או למעשים מגונים ניתנה להם מתוך אמונה של האישה (שמקורה במרמה) שמטרתם טהורה ולא למען הנאתם המינית וכי הם היו מודעים לכזב שבטענתם.

מרמה לגבי מהות המעשה

בשורה ארוכה של פסקי דין נקבע כי המקרה המובהק של 'מרמה לגבי מהות המעשה' הוא כאשר התרמית מתייחסת לעצם קיומו של הקשר מיני למעשה. כלומר: המקרה שבו הרמייה היא שגורמת לכך שהאישה מסכימה לחדירה לגופה מתוך סברה מוטעית כי המעשה נטול הקשר מיני. עיון בפסיקה מלמד כי במקרים השונים שבהם הוטלה אחריות פלילית בעבירת אינוס במרמה המתלוננות הסכימו לביצוע המעשים בגופן משום שסברו כי אלה מבוצעים לשם תכלית שאיננה מינית, למשל תכלית טיפולית או אומנותית.

עבירות מין - מרמה לגבי מיהות העושה

האם בכל פעם שגבר אינו אומר אמת לאשה באשר לפרט, אשר בעיניה הוא מהותי, ובין היתר ובגללו היא מסכימה לקיים עמו יחסי מין, מדובר באינוס במרמה? הפסיקה מיעטה לעסוק בסוגיה זו, ואין אחידות מה גדריה של העבירה ואלו מקרים מגיעים לכדי אינוס במרמה? אילו שקרים ואף הסתרת מידע יהא בהם כדי להפוך 'חיזור לגיטימי' לעבירה פלילית? ומה נדרש אדם לגלות כאשר הוא מפתח קשר המוביל לקיום יחסי מין? האם נדרש הוא להציג מצג מלא?

כך למשל: האם אדם שמציג עצמו כבחור יהודי, או כקצין בכיר או כמיליונר או כרווק בעוד שאין הוא כזה ומקיים יחסי מין עם אישה שנתנה הסכמתה למצג השווא עבר עבירת אינוס במרמה? היכן עובר הגבול? האם כה ברור כי הסכמת האישה לקיים יחסי מין ניתנה בהכרח על בסיס מאפיין כזה או אחר? ואם כך הוא האם אין היא נדרשת להעמיק את הבירור ביחס לנתון מהותי כדי לעמוד על טיבו?

אדם המציג לאישה עמה בא במגע מיני מצג כוזב ביחס למאפייניו שהינם קריטיים בעיניה ואשר אלה הביאו אותה להסכים לכך, בהחלט עלול למצוא עצמו נאשם בעבירת אינוס במרמה שהעונש עליה הוא עד 16 שנות מאסר בפועל ואולם כל מקרה ייבחן לגופו ולא כל סיטואציה שאינה מוסרית תיבחן במישור הפלילי.

מי העבירה של הטרדה מינית?

הטרדה מינית בכלל והטרדה מינית בעבודה בפרט גם הן עבירות מין לכל דבר ועניין. על פי החוק, הטרדה מינית היא כל מעשה או התייחסות מינית לאדם בצורה שאינה נעימה לו או שגורמת לו לאי נוחות ונעשית בניגוד לרצונו. בשנים האחרונות נושא ההטרדה המינית עלה לכותרות ורמת המודעות לנושא עלתה. חשוב לציין כי בהרבה מקרים הטרדות מיניות מילוליות נעשות ללא כוונת זדון כולל מקרי הטרדה מינית בעבודה.

הרגישות הגוברת לנושא ההטרדות המיניות מבורכת והכרחית באופן כללי, אך לעיתים הדברים יוצאים מהקשרם. במקרים כאלה חשוב מאוד להיעזר בעורך דין הטרדה מינית כדי למזער נזקים, לצמצם את הסכנות ואת האפשרות כי תלונה שכזו תיהפך בקלות לכתב אישום.

חומרתן של עבירות מין

גם בתחום של עבירות המין, כמו בתחומים אחרים, החוק מבחין בין עבירות בדרגות חומרה שונות, כשהחמורות ביותר הן אינוס ומעשי סדום, עבירות מין בילדים ובחסרי ישע ועבירות המין שמתבצעות בתוך המשפחה. לעומתן, העבירות ה"קלות" יותר הן עבירות שאין בהן מגע והן כוללות למשל הטרדה מינית מילולית. מעשים מגונים בפני הקורבן וכיוב'

כאמור – יש המחשיבים את עברייני המין כרוצחי נפש הראויים להרחקה מן הציבור. נאשמים בעבירות אלו לעיתים קרובות מאבדים את חבריהם, עבודתם ואת תמיכת המשפחה. לעיתים גם עם סיום המאסר והתשלום החברתי על עבירות המין שבצעו, עומדת המדינה על הגבלת תנועתם וחירותם של עברייני מין בהטלת סנקציות נוספות כגון איסור שהייה בקרבת קטינים, איסור על עבודות מסוימות, הרחקה גיאוגרפית מן הקורבן ועוד.

הגבלות אלה הן תולדה של חוק הגנה על הציבור, שמטרתו  להגן על הציבור מפני ביצוע עבירות מין וזאת, על ידי ביצוע הערכות מסוכנות לגבי עברייני מין בשלבים השונים של ההליך המשפטי, וכן ביצוע פיקוח ומעקב ושיקום מונע לעבריינים כאמור, והכל לשם מניעת ביצוע עבירות חוזרות.

לכן – אם נחשדת בעבירת מין קלה כחמורה ודאי אם הוגש נגדך כתב אישום המייחס לך ביצוע עבירת מין הכרחי להסתייע בעורך דין עבירות מין בעל ניסיון וידע בתחום. אחת עבירות הבולטות שעלו לכותרות בשנים האחרונות באופן משמעותי הינה הטרדה מינית. 

מה לעשות אם הוגש נגדכם כתב אישום בגין עבירת מין?

אם הוגש נגדך כתב אישום בעבירת מין הדבר הראשון שעליך לעשות הוא ליצור קשר עם עורך דין פלילי שיכול לנהל את התיק עבורך ולייצג אותך בבית המשפט במידת הצורך.

המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בעבירות מין ובייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי על כל רבדיו ובמתן יעוץ מקצועי והכנה נכונה לקראת חקירה פלילית וייצוג בבתי המשפט השונים בכל הערכאות.

אני בהחלט מכירה ומבינה את הכאב והחרדה שעוברים על האדם הנורמטיבי שמועד ומסתבך בעולם הפלילי – כרעם ביום בהיר עולמו חרב עליו! ולכן בחרתי מתוך השקפת עולם לייצג את אותם אנשים טובים אשר מוצאים עצמם בשבר נוראי, לעיתים על לא עוול בכפם, לעיתים מתוך מצוקה. הם בעיניי ראויים לחמלה, לעזרה מקצועית ולהגנה משפטית מעולה. חשוב לזכור – ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים יכול לחרוץ גורלות. אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם
להתייעצות עם עורכת הדין ניתן לפנות בכל עת למשרד ולקבל מענה מקצועי, אישי ומסור.

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לאיזה חלק במאמר תרצה לחזור?

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורכת דין פלילית לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירת משטרה ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 8

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן