הטרדה מינית בעבודה

הטרדה מינית בעבודה הינה אחת או יותר משש התנהגויות פסולות המוגדרות בחוק, שהתקיימו במסגרת מקום העבודה או הקשרי העבודה של המוטרד/ת. הטרדה מינית מהווה עבירה פלילית חמורה, שעונשה עשוי לעלות לכדי 2-4 שנות מאסר בפועל.

חוויתם הטרדה בעבודה?

מתי תדעו שמדובר בהטרדה מינית ואיך אוכל לעזור לכם?

קודם כל צריך להכיר את החוק למניעת הטרדה מינית התשנ"ח – 1998 והתקנות שהותקנו מתוכו. שמגדירים וקובעים בעניין זה ומטרתם לשנות מציאות חברתית שעד לפני מספר עשורים ראתה באישה "מעמד נחות" (זוכרים את האמרה שטבע עייזר וייצמן ששימש כמפקד חיל האויר בשנות השישים "הטובים לטיס הטובות לטייסים"?) מטרת החוק היתה לקבוע כללי "אסור" ו"מותר" ברורים, למנוע כפייה או ניצול לרעה של מעמד וסמכות במסגרת יחסי עבודה, לפרט מה נדרש כדי שסביבת העבודה תהיה נקייה מהטרדה מינית ומהם התרחישים המוגדרים כהטרדה מינית (ראו בהמשך).

המשרד שלי מוביל בייצוג, ליווי וניהול משברים משפטיים בעבירות של הטרדה מינית במקום העבודה לשני המינים ובמקרים הרבים בהם טיפלתי, נתקלתי בהתנהגויות פוגעניות שונות – לפעמים חד-פעמיות אך לעיתים גם מתמשכות – היכולות להתרחש בכל מגזר, גיל, או מעמד סוציו-אקונומי ומכאן הצורך בכתיבת מדריך זה שיהווה כלי עזר לכל מוטרד או מוטרדת.

לצערי, לא אחת נוצרת "קרקע פוריה" לתופעה הזו דווקא במקומות העבודה, בשל זמינות וקירבה יום-יומית, לצד ניצול פערי גיל, מעמד או מרות. פעמים רבות, החשש מפני פגיעה תעסוקתית גורם לנפגעים להבליג, להתפטר או “להתקדם הלאה” מבלי להתלונן ועם התופעה הזו אסור להשלים. שכן, להבלגה או לשתיקה, נלוות בדרך כלל השלכות נפשיות ורגשיות הצפות שנים לאחר מכן. לכן, במדריך זה אפרט את דרכי הפעולה והכלים המשפטיים העומדים לרשות מי שהוטרדה או הוטרד במקום עבודתם.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

מהם סוגי ההטרדות המיניות המוגדרות בחוק?

  1. סחיטה באיומים – כאשר דורשים מאדם לבצע מעשה בעל אופי מיני תוך איום בפגיעה (כמו פיטורים או פגיעה בדרגה).
  2. מעשים מגונים – כל פעולה הנעשית מתוך כוונה לגירוי, לסיפוק או לביזוי מיני, בהתאם לחוק העונשין.
  3. הצעות חוזרות בעלות אופי מיני – כאשר מי שמקבל/ת אותן הראה שאינו/ה מעוניין/ת, ובפרט אם מתקיימים יחסי מרות או תלות (במסגרת העבודה או הטיפול).
  4. התייחסויות חוזרות למיניותו של אדם – בדומה להצעות, אם האדם הראה שאינו מעוניין בהתייחסויות (או שאין חובה להראות זאת אם יש יחסי מרות וכד').
  5. התייחסות מבזה או משפילה – אמירות הכוללות זלזול או בוז על רקע מינו, מיניותו או נטייתו המינית של אדם.
  6. פרסום תצלום, סרט או הקלטה בעלי אופי מיני ללא הסכמה – אם הפרסום עלול להשפיל או לבזות את מי שמופיע בהם.

נפגעת מינית במקום העבודה? אלה "המסלולים המשפטיים" העומדים לרשותך

המסלול הארגוני – תלונה בפני הממונה על הטרדות מיניות במקום העבודה

כפי שציינתי, כאשר הטרדה מינית מתרחשת במקום העבודה, לא פעם יש חשש לפנות לגורמים חיצוניים ולכן, כדאי לדעת שישנה אפשרות "רכה" יותר והיא לפנות לממונה על הטרדות מיניות במקום העבודה עצמו. חשוב לדעת שהחוק מחייב כל מעסיק להפעיל מנגנון טיפולי ודיסקרטי לנושא זה באופן הבא:

  • מינוי אחראי/ת למניעת הטרדה מינית: בארגונים בהם מעל 10 עובדים קיימת חובה למנות ממונה (ורצוי אישה, אם הדבר מתאפשר). על הממונה לעסוק באופן דיסקרטי בטיפול בתלונות ולספק מענה מניעתי והסברתי לעובדים. מינוי הצהרתי ללא הדרכה וללא תהליך הטמעה מעשי אינו עומד בדרישות החוק
  • אופן בירור התלונה: על המעסיק לקבוע מנגנון ברור, נגיש ואפקטיבי להגשת תלונות ולבירורן. בין השאר, נדרש לטפל בלא דיחוי בכל תלונה, ואף חובה לברר גם במקרים בהם עדיין לא נמסרה תלונה רשמית בגינם אך נודע למעסיק עליהם בדרך אחרת.
  • יידוע והסברה: המעסיק נדרש לפרסם לכלל העובדים את מדיניות מקום העבודה בדבר מניעת הטרדה מינית (לרוב בתקנון כתוב או דרך הודעות פנימיות). מוטלת עליו גם החובה לקיים או לאפשר הדרכות בנושא על חשבון שעות העבודה. אי-פרסום תקנון או אי-קיום הדרכות מהווים הפרה של התקנות.

המסלול הפלילי – הגשת תלונה במשטרה

הליך פלילי נפתח בהגשת תלונה במשטרה. זהו הליך מורכב וארוך ולעיתים מציף מחדש רגשות קשים. לכן חשוב שלא להתמודד עמו לבד אלא בסיוע של עו"ד פלילי מנוסה או באמצעות מרכזי הסיוע הרלוונטיים. במסגרת ההליך הפלילי, אם יוגש כתב אישום ובסופו של דבר יורשע הנאשם, עלולים להיות מוטלים עליו עונשים של מאסר ובנוסף גם של פיצוי עונשי – הכל בהתאם למהות העבירה, חומרתה, ומידת הניצול בעמדות מרות.

המסלול האזרחי – תביעת פיצויים בבית הדין לעבודה

אם נפגעת מהטרדה מינית לטובתך גם אפשרות של הגשת תביעה אזרחית לפיצויים נגד המטריד ואף נגד המעסיק (אם לא פעל כראוי למניעת ההטרדה). החוק מאפשר לקבל פיצוי של עד 120,000 ₪ אף ללא הוכחת נזק ובמצבים מסוימים, בתי הדין לעבודה בוחנים גם קיומם של נזקים נפשיים, אובדן ימי עבודה והוצאות אחרות, ועשויים לפסוק פיצוי גבוה יותר על בסיס הוכחת נזק ממשי. מדובר במסלול משמעותי שדורש ייעוץ משפטי עם עו"ד מומחה בתחום והיכרות עם הדין והפסיקה.

חובות המעסיק וההגנה על העובד/ת

כדי ליצור סביבה ארגונית בריאה, המעסיק נדרש לנקוט אמצעים למניעת הטרדה מינית ולמנוע סביבה עוינת (למשל, איסור על תכנים פורנוגרפיים, בדיחות בוטות וכו’). בנוסף לכך, לפי החוק:

  • אסור להתנכל לעובד/ת שהתלונן/ה על הטרדה או סייע/ה למתלוננים אחרים. גם נקמה עקיפה (כמו פגיעה בקידום, צמצום היקף משרה או הרעת תנאים שקטה) מוגדרת כהפרת החוק ועשויה לגרור סנקציות פליליות ואזרחיות.
  • איסור אפליה בעבודה: חל איסור מוחלט להפלות עובד/ת על רקע תלונה או בשל עצם ההטרדה שחווה.

התפטרות ופיצויי פיטורים

עובד/ת אשר נאלץ/ה לעזוב בשל הטרדה מינית עשוי/ה להיות זכאי/ת לפיצויי פיטורים, בתנאי שעבד/ה במקום לפחות שנה והתריע/ה בפני המעסיק על סיבת העזיבה, אך המעסיק לא נקט באמצעים מתאימים כדי להסדיר את המצב. מדובר בחריג משמעותי – החוק רואה בהתפטרות כזו התפטרות "בדין מפוטר/ת".

מעורבות של המוסד לביטוח לאומי והכרה בפגיעה בעבודה

במקרים מסוימים, פגיעה נפשית או פיזית עקב הטרדה מינית עשויה להיות מוכרת כפגיעה בעבודה, וזאת אם ניתן להוכיח שהאירועים התרחשו תוך כדי ועקב העבודה. במקרה כזה אפשר להגיש תביעה בנוסף לדמי פגיעה או לקצבת נכות. רצוי להתייעץ עם גורם משפטי ו/או גורם מקצועי הבקיא בענייני ביטוח לאומי כדי לבדוק זכאות.
גורמי סיוע וארגוני עזרה

מעבר לייעוץ מקצועי עם עורכי דין, ניתן להיעזר גם בארגוני הסיוע השונים:

  • קווי חירום (כמו 1202 לנשים, 1203 לגברים) המופעלים על ידי מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית.
  • שדולת הנשים, נעמ"ת, ויצו – המעניקות ייעוץ משפטי ראשוני, לעתים בעלות מופחתת או בחינם.
  • הסיוע המשפטי מטעם משרד המשפטים – יכול לספק ייצוג חינם או בהשתתפות סמלית במידה שיש זכאות כלכלית.

למידע נוסף אודות הכלים שעומדים לרשות נפגעת עבירה שהוטרדה מינית קראו את המאמר בנושא – עורך דין הטרדה מינית.

לסיכום

כפי שציינתי קודם לכן – ההתמודדות עם הטרדה מינית במקום העבודה מורכבת, בוודאי אם מעורבים בה הליכי חקירה פלילית או חשיפה אישית וחברתית. מדובר בסיטואציה מטרידה ומפחידה, ולכן מומלץ להסתייע באנשי מקצוע ובעו"ד פלילי המתמחה בתחום, כדי לוודא שהזכויות שלך נשמרות וכדי להתמודד נכון מול מי שפגע.

בשנותיי הארוכות כתובעת בפרקליטות, ובשנים האחרונות כעורכת דין פלילית בעלת משרד מוביל בתחום עבירות המין , טיפלתי באלפי תיקים, ובפרט בעבירות מין וזכיתי לכך שהעבודה שלי היא שליחות העוסקת בהצלת נפשות וככזו אני מקפידה להעניק לא רק ליווי משפטי עוטף אלא גם ליווי רגשי ותמיכה רחבה יותר, ככל שנדרש.

עורכת דין פלילית עידית רייכרט – קצת על המשרד שלי

המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי ותיק אשר מדורג מידי שנה כאחד מהמשרדים המובילים בתחום של ייצוג משפטי פלילי לעוברי חוק נורמטיביים ולנפגעי עבירה החל משלב החשדות ועד לייצוג מופתי בבית המשפט. במשרד אני מנהיגה סטנדרט גבוה ומוקפד המעניק מעטפת רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמשמעתי . לזכותי מעל 27 שנות ניסיון אותם אני רותמת עבורך בשעתך הקשה. לכן, אם מצאת שנושא המאמר קשור לרגעי משבר שחווית – קבעו איתי פגישת ייעוץ בוודאות אוכל לעזור לך.

מידע נוסף שחשוב לדעת על הטרדה מינית:

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 10

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן