איך מתבצע הגישור הפלילי?
כל כתב אישום שמוגש נגד אדם כלשהו מקפל בתוכו שבר גדול. לנאשם, למשפחתו ובוודאי שגם לנפגעי העבירה. אך יש לזכור שנפגעי העבירה אינם צד להליך הפלילי אלא המדינה באמצעות רשויות התביעה מטעמה ולכן הם אינם צד להליך הגישור אך התביעה מחויבת לשמוע את עמדתם לפני קבלת החלטה בתיק.
מרגע שמוגש כתב האישום לבית המשפט רשאי הנאשם להחליט על אסטרטגיית ניהול משפטו. האם לכפור באשמה ולנהל משפט עד תום או אולי להודות במיוחס לו או בחלק ממה שמיוחס לו. ההחלטה של הנאשם תתקבל לאחר שתכנן את אסטרטגיית ניהול משפטו.
אם בחר הנאשם לנהל משפט אזי ככל שמשפטו מתנהל בפני השופט, כך הולכת ומתבהרת התמונה הראייתית המלאה לכל הצדדים. לעיתים המדינה יכולה להיות מופתעת מראיות שההגנה החזיקה בידיה ולא חשפה קודם לכן ואלה עשויות לשנות את פני התמונה לטובת זיכוי או לכל הפחות צמצום האישומים ולעיתים הנאשם, אשר היה בטוח בחפותו, מבין כי הסיכוי להוכיחה הולך ומצטמצם. בשני תרחישים אלה, עשויים הצדדים להגיע למסקנה כי הליך גישור, כזה שיגשר על הפער הקיים, עשוי להועיל לכולם.
גישור כשלעצמו כהליך המקובל ליישוב סכסוכים, מקבל מקום של כבוד גם בהליכים פליליים וזאת כאשר בדרך כלל אחד הצדדים או אפילו השופט מציעים לצדדים לקיים ביניהם הידברות "מחוץ לאולם בית המשפט" או בפני שופט מגשר.
הגישור הפלילי המתקיים בפני שופט מגשר נייטרלי שמונה לכך (ואינו מכהן כשופט בתיק עצמו), שמכיר את חומר החקירה ומודע לחוזקות ולחולשות שבתיק, בגישור מתנהל שיח פתוח והדדי אודות העבירה הפלילית שבוצעה, במטרה להגיע להסכמות שמקובלות על הצדדים (הנאשם והתביעה המשטרתית) לגבי אופן סיום התיק.
הליך הגישור הפלילי הוא דיסקרטי ומאפשר חשיבה "מחוץ לקופסה" לטובת מציאת פתרונות יצירתיים שמקובלים על הצדדים ואם לא תהיה הסכמה על הפתרון המוצע? כלום לא קרה. ניתן להפסיק את הליך הגישור ואפשר להמשיך בדיונים המשפטיים כרגיל בפני השופט שדן בתיק מבלי שהוא יהיה חשוף להליך הגישור, לדברים שנאמרו בו ולהצעות שהוחלפו בין הצדדים.
מהם יתרונות הגישור הפלילי?
- קיצור משמעותי בזמן עד לסיום התיק.
- אין צורך להמציא ראיות ולזמן עדים.
- מותר לסגת מהגישור או לדחות את המלצותיו ללא השלכות משפטיות.
- אפשר לקיים גישור משותף לצדדים או בנפרד מול השופט המגשר.
- חתירה להבנות הדדיות בשיח פתוח ומקרב.
- הזדמנות להשמעת קול הנאשמים, נימוקיהם ועמדתם באופן חופשי.
- הזדמנות עבור התביעה להתרשם מאישיות הנאשמ/ת שלפניהם
- אין כפיפות לסדרי הדין.
- כל צד מקבל אינדיקציה לגבי מצבו המשפטי והראייתי אם יימשך המשפט ומבין את הסיכון בהמשך ניהול המשפט.
מהם חסרונות הגישור הפלילי?
מניסיוני המקצועי, חיסרון אחד ויחיד לגישור הפלילי והוא חשיפת קו ההגנה. במשפט פלילי, מרגע שהוגש כתב אישום אין הסנגור מחויב לחשוף בשום שלב את הקלפים שלו, אך כאשר ניגשים לגישור כמעט ואין מנוס מלעשות זאת. בשל חיסרון זה שעלול ליצור הליך בלתי הוגן לנאשמים, עליכם לדעת שחל איסור לנהל גישור פלילי בבית משפט לנאשמים שאינם מיוצגים.
הפתרון לכך הוא דרישה לחשוף את קו ההגנה או את ראיות ההגנה במעמד צד אחד בלבד, כלומר להציג דרישה שהיא תנאי לגישור והיא שהצגת ראיות ההגנה לא יהיו בפני התביעה. משכך הם פני הדברים, המלצתי כעורכת דין פלילית בעלת היכרות עמוקה וארוכת שנים עם המערכת, היא שלא לנהל גישור מבלי שנועצת בעורך דין פלילי, שהוא מנוסה ומיומן במיוחד בהליכי גישור פלילי.
מיומנותו של עורך דין פלילי בתחום תאפשר לקבוע מראש האם התיק שלכם "סובל" מתשתית ראייתית מועטה ואף חסרה, ואז סיכויי הזיכוי קלושים ומומלץ לחתור לסיים את המשפט בהסדר טיעון או בדרך של גישור, או שיש בידיכם ראיות הגנה טובות שיכולות להטיל ספק באשמתכם אך אתם זקוקים לפלטפורמה משפטית שתקל עליכם לשכנע את התביעה לסגת מכתב האישום.
ייצוג משפטי על ידי, עורכת דין פלילית עידית רייכרט, בהליכי גישור פלילי
ארגז הכלים המקצועי שלי כתובעת לשעבר וכסנגורית ותיקה מאפשר לי להעריך באופן מדוייק את האופן בו יסתיים ההליך הפלילי. אוכל לשרטט עבורכם את התרחישים האפשריים בהתאם לתשתית הראייתית ולהמליץ לכם על הדרך הנכונה לפעול כדי לצמצם את הפער המשפטי ולהביא לתוצאה המיטיבית עבורכם. לכן, אם הואשמתם במעשה פלילי או נפגעתם ממנו, אני כאן בשבילכם. אל תהססו לפנות אליי כדאי שאלווה אתכם אישית, ברגישות ובהכלה, ללא פשרות, עד לקו הסיום.
תשובות לשאלות נפוצות
מי רשאי להשתתף בהליך גישור פלילי?
ככל שישנה הסכמה מלאה על סיום ההליך הפלילי שכוללת גם את העונש הסופי עליו הוחלט, הצדדים יבקשו מבית המשפט שדן התיק העיקרי לאמץ את הפתרון שהוסכם עליו בהליך הגישור ולסיים את ההליך הפלילי בהתאם.
מה קורה אם הצדדים מגיעים להסכמה בהליך גישור פלילי?
ניתן לחתור לגישור בכל תיק פלילי יחד עם זאת, לא כל תיק מתאים בנסיבותיו להליך זה ולכן על עורך הדין המייצג החובה לנווט את התיק בהתאם ולשקול את יתרונות הגישור בכל מקרה ומקרה.
מה קורה אם הצדדים לא מגיעים להסכמה בהליך גישור פלילי?
המשפט הפלילי ימשיך להתנהל כסדרו, מבלי שדיוני הגישור ישפיעו עליו, לכאן או לכאן.
הערה:
מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה משטרתית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.
האם המאמר הועיל לכם?
דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 14
נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו