חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מהם תרגילי חקירה?

תרגילי חקירה כמו "שוטר טוב שוטר רע", או ה"סמול טוק" במסדרון מוכרים לרובנו, אך קשה מאוד לזהות אותם ברגעי האמת. אם זומנתם לחקירה, חשוב להתכונן אליה כראוי ולדעת כיצד להיזהר מפני השיטות השונות.

זומנתם לחקירה? להלן 6 תרגילי חקירה נפוצים שחשוב שכל נחקר יכיר

זה המאמר, שמומלץ לכל חשוד, לא כל שכן חשוד נורמטיבי, כזה שמעולם לא ביקר בתחנת המשטרה לפני כן, להכיר.
חקירה באזהרה, אך גם חקירה רגילה במשטרה (המוכרת גם כעדות "פתוחה"), אינה אירוע של מה בכך, וודאי לא לאנשים נורמטיביים שאינם מורגלים להימצא בחדר חקירות. עבור אנשים מהשורה, חקירה במשטרה מלווה בחששות כבדים או לכל הפחות תחושת אי נוחות, ואף עלולה להיות אירוע טראומטי.

כשמוסיפים לכל אלה את תרגילי החקירה השונים בהם עושה המשטרה שימוש תדיר, כגון עריכת עימות במשטרה או הזמנה לערוך בדיקת פוליגרף – נוכל להבין ביתר קלות מדוע ייעוץ לפני חקירה במשטרה באמצעות עורך דין פלילי אינו בגדר מותרות אלא ממש כורח המציאות. במאמר הפעם, אסקור את תרגילי החקירה המרכזיים בהם נעשה שימוש בעת חקירה במשטרה, ואסביר מהן זכויותיו של החשוד שנחקר באזהרה שהוא חייב להכיר כדי להתמודד בצורה ראויה עם תרגילי חקירה.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

תרגילי חקירה – דע את זכויותיך

נקודת המוצא לדיון על תרגילי חקירה בעת חקירה במשטרה נמצאת בזכויות היסוד של כל אדם שמוזמן לחקירה במשטרה בכלל, וחקירה באזהרה בפרט. זכויות אלה אינן בגדר המלצה בלבד, ולמשטרה אסור להתנות עליהן, לבטל אותן או לזלזל בהן – גם לא כחלק מתרגיל חקירה.

כך, למשל, מחויבת המשטרה לעדכן את הנחקר כבר בתחילת החקירה במשטרה האם הוא הוזמן למתן עדות בלבד, או שמא הוא חשוד בביצוע עבירה ואז חקירתו מתנהלת כחקירה באזהרה? ובמקרה כזה, חייב החוקר לעדכן את הנחקר שלפניו – עוד לפני שבצע תרגיל חקירה כלשהו – כי הוא חשוד, להזהירו כי הדברים שימסור יכולים לשמש נגדו בהמשך ההליך הפלילי ובנוסף, כי הוא זכאי לשמור על זכות השתיקה, אך חשוב מכל אלה – כי באפשרותו להיוועץ לפני החקירה במשטרה בעורך-דין פלילי.

מדובר בזכות כה מרכזית, עד כי ביטולה או התעלמות ממנה יכולה להביא לפסלות ההודעה או ההודאה שמסר החשוד בעת החקירה במשטרה אך ורק מכיוון שלא ידע כי הוא נחקר באזהרה ונשללה ממנו זכות ההיוועצות בעורך דין פלילי. מידע נוסף שמומלץ לכל אזרח להכיר בנוגע לחקירה פלילית קראו במאמר – חקירה במשטרה.

דוגמאות לתרגילי חקירה נפוצים

• עימות במשטרה: אחד מתרגילי החקירה הנפוצים ביותר בהם נעשה שימוש בעת חקירה במשטרה הוא עריכת עימות במשטרה באופן סמוי בין שני חשודים/עדים. לרוב משתמשת המשטרה בתרגיל זה כאשר קיימות גרסאות שונות או סותרות של שני הנחקרים. העימות במשטרה הסמוי יכול להתרחש בכל מקום, גם מחוץ לחדר החקירות ועורך דין פלילי מיומן ידע להכין את לקוחו לקראתו. 

• בדיקת פוליגרף: לעתים, כאשר רוצים לקעקע את בטחונו של החשוד הנחקר, נוהגים להציע לו להיבדק בפוליגרף לכאורה על-מנת לאשש את גרסתו. תגובתו של הנחקר להצעה זו קריטית. אמנם, בדיקת פוליגרף אינה משמשת כראיה קבילה בבית-המשפט (אך לתוצאותיה השפעה דרמטית על המשך החקירה במשטרה) ובכל מקרה, תשובת החשוד להצעה לקיים בדיקת פוליגרף וסירובו לה, קבילה לכל דבר ועניין. 

• השוטר הטוב והשוטר הרע: תרגיל החקירה שמוכר לנו מסרטים וסדרות אמריקאיות הוא אכן אחד מתרגילי החקירה, הותיקים והיעילים שבהם. במסגרת תרגיל חקירה זה, אחד מהחוקרים ינסה לדבר לליבו של הנחקר, בעוד ששוטר אחר ינקוט בגישה קשוחה יותר. כשנתקלים בתרגיל חקירה מסוג זה, חשוב לזכור כי גם "השוטר הטוב" מבקש לקדם את החקירה, וכי כל הבטחה שייתן לחשוד להמשך (כגון הבטחה לשחרור, הבטחה לסגור את התיק, הבטחה שיוכל להיפגש עם המשפחה וכיוב') היא כנראה חלק מתרגיל חקירה.

• שיחת מסדרון/"על סיגריה": תרגיל חקירה שנחשב ליעיל במיוחד, הוא זה המתרחש בזמן שכביכול הופסקה החקירה במשטרה, כאשר שוטר אחר, שלא חקר את הנחקר או אפילו מדובב (חשוד אחר או שוטר "על אזרחי") מנהלים עם החשוד שיחה שעל פניה נראית תמימה– אך בדיעבד גם היא חלק אינטגרלי מהחקירה. לכן, כדאי לזכור – כל שיחה שמתקיימת בין כתלי תחנת המשטרה או בית המעצר, למעט היוועצות עם עורך-דין פלילי, מתועדת ונחשבת לחלק מפרוטוקול החקירה. שמרו על עצמכם.

• פרטים מוכמנים/הצגת המקרה באופן מניפולטיבי/"הכנסת" מילים בפני הנחקר: במהלך חקירה באזהרה נוהגים חוקרי המשטרה להשתמש במניפולציות שונות ומגוונות שכל תכליתן לקדם את החקירה במיוחד במקרים של חקירה ארוכה ומתישה בה החשוד מכחיש את המיוחס לו ותקוות החוקרים במקרה כזה, להפתיע את החשוד שאולי איבד את ערנותו ואת הריכוז וכך לא יבחין בתרגיל החקירה ויאשר פרט או מידע שקודם לכן הכחיש. לכן – כלל הברזל שלי הוא לדבר כמה שפחות, לציין שאתם עייפים ומותשים ומבקשים להפסיק את החקירה ובוודאי שלא לאשר פרטים שאתם לא בטוחים בהם, רק כדי "לסיים כבר" עם החקירה במשטרה.

• מסירת פרטים כוזבים: תרגיל חקירה שכיח במיוחד מתרחש כאשר מטיחים בנחקר פרטים שכביכול מסר נחקר אחר שקשור גם הוא למקרה שבמוקד החקירה במשטרה. בחקירות ייחודיות שבהן המוטיבציה של החוקרים, לחלץ הודאה מהחשוד, גבוהה במיוחד יכול תרגיל חקירה כזה להתבטא בהצגה פיזית של מזכר משטרתי, הודאת מעורב אחר שמפלילה את הנחקר, דיסק שלכאורה נלקח ממצלמה שהיתה בזירה וכיוב'. לכן, חשוב לזכור שחוקר המשטרה יכול למסור גם פרטים לא מדויקים ואפילו שקריי מתוך כוונה להטעות, ולכן אין לסמוך על דיווחיו אודות התקדמות החקירה והפללתך על ידי אחר כאמת טהורה.

אז מהי הדרך הבטוחה לצלוח תרגילי חקירה? – היוועצות עם עורך-דין פלילי

למשטרה חוקרים מנוסים וותיקים וכן שיטות רבות ומגוונות לביצוע תרגילי חקירה, מה שמוביל לכך שכל חקירה במשטרה – אפילו אם זו התחילה בהגשת תלונה במשטרה של הנחקר – יכולה להוביל לתוצאות לא פשוטות עבור החשוד הנחקר ובמרבית המקרים, להפללה שיכולה היתה להימנע, לו היה מתייעץ קודם לכן עם עורך דין פלילי.

לכן, אני ממליצה בחום להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה במשטרה ולא להקל ראש, גם לא בחקירה "פשוטה". רק עורך-דין פלילי מנוסה ידע להכין אותך היטב לתרגילי החקירה שסביר שהמשטרה תנקוט בהקשר למקרה שלך. 

בהקשר זה יש חשיבות לזהות עורך הדין שייצג אותך וכך למשל לפעמים יש חשיבות רבה בבחירת עורך דין מקומי.

אז למה לפנות דווקא אלי, עו"ד עידית רייכרט?

אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי.

מזה עשור אני מייצגת תאגידים, אישי ציבור, מנכ"לים, עובדי מדינה, אנשי כוחות הבטחון, נפגעי עבירה ובעיקר אנשים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי ונקראים לחקירה במשטרה.

מתוקף ניסיוני רב השנים במערכת ומחוצה לה, אני מכירה היטב את חולשות המערכת ומתרגמת אותן ליתרון עבור הלקוחות שלי. אני יודעת היטב כי ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי מיומן ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של החקירה הפלילית חורץ גורלות. ומניסיון – מי שנועץ בי לפני מסירת גרסתו בחקירה פלילית במשטרה, משפר עד מאד את הסיכוי לגניזת התיק שלו. ממש כך. ולכן מומלץ ואף קריטי להיוועץ עם עורך דין פלילי עוד לפני שמקבלים זימון לחקירה במשטרה.

לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה לעשות עבורכם את הבלתי אפשרי לאפשרי.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 37

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

תמונה של עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
דין משמעתי

דין משמעתי

אם אתה עובד מדינה, אתה חייב לקרוא את זה! ייצוג משפטי של עובדי מדינה דורש הבנה מעמיקה והכרות עם כללים ייחודיים ובית דין ייחודי ובשל

קרא/י עוד »
חנינה מהנשיא - בקשת חנינה מנשיא המדינה

חנינה מהנשיא

בקשת חנינה מהנשיא – כל המידע שכדאי שתדעו! במסגרת ההליך הפלילי, משהוגש כתב אישום נגד נאשם. על בית המשפט להכריע לאחר ששמע את כלל הראיות

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן