כל מה שרציתם לדעת על עבירת גידול קנאביס וייצור סמים
כל עורך דין סמים מבחין כי בעת האחרונה, עבירת גידול קנאביס, הקמת מעבדות פרטיות לגידול קנאביס לצורך צריכה עצמית ו/או מכירה למקורבים, הפכו לתכופות יותר ויותר. נראה שהקלות הרבה בהקמת מעבדות מחתרתיות שכאלה וה"לגאליזציה" שבאופק נותנות אותותיהן ומשפיעות על הלגיטימציה החברתית בגידול סמים ובשימוש בהם לצריכה עצמית. לפעמים נדמה כי נשכח שכל שימוש בסמים שאינם בהיתר רפואי, מהווה עבירה חמורה. מאמר זה נועד אפוא לשוב ולהזכיר לנו את מושכלות היסוד ולעדכן אתכם ציבור הגולשים והמתעניינים על המצב המשפטי בנוגע לעבירת גידול קנאביס.
האם עבירת גידול קנאביס נחשבת לעבירת סמים חמורה?
אזהרת ספויילר התשובה היא: כן, בוודאי. פקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973,קובעת כי העונש המקסימאלי הקבוע בחוק המתייחס לגידול, לייצור, להפקה או להכנה של סם מסוכן הוא עשרים שנות מאסר (ממש כמו עבירות מין חמורות).
מבין עבירות סמים, זוהי העבירה החמורה ביותר המופיעה בפקודת הסמים אשר חמורה ממנה, היא רק עבירת הדחתו של קטין לשימוש בסם (שהמבצע אותה צפוי לעונש של עד ל-25 שנות מאסר).
עוד ראוי לציין, כי מבחינת החוק עבירת גידול סמים מתבצעת מהרגע שבו נזרע זרע בודד, ואין הבדל אם המדובר בנבט קטן או בעשרה שתילים גדולים. אכן, עשוי להיווצר מצב אבסורדי שבו, המגדל שתיל אחד בעציץ והמחזיק "דירת מעבדה" ובה מאות שתילים – שניהם יואשמו בעבירת גידול קנאביס. ההבדל ביניהם יהיה בהיקף הגידול
עבירות גידול סמים אם כן, מה השתנה?
בשנים האחרונות, המודעות ליתרונותיו של הקנאביס בארץ ובעולם גדלה והפכה למשמעותית, במיוחד עבור אנשים הנזקקים לקנאביס לצרכים רפואיים אך לא נמצא כי זכאים לקנאביס רפואי (חולים במחלות כרוניות, סובלים מכאבים שונים וכד').
כתוצאה מכך, החלו יותר ויותר אנשים להשתמש בקנאביס לשימוש עצמי, וגידול קנאביס באופן עצמאי בבית או בגינה הפך לאופציה זמינה ושכיחה. גם הליגאליזציה שבאופק נתנה אותותיה ולמעשה שידרה כי שימוש בסמים "קלים" אינה מסוכנת ולפיכך מותרת לכאורה. הבנה זו חלחלה כיום, יותר מבעבר, גם למערכת האכיפה בישראל המתמודדת עם הקושי באכיפה של עבירת גידול קנאביס והשימוש בו.
בתי המשפט כיום מגלים "הבנה" כלפי צרכני סמים קלים, או מזמנים או כאלה המבצעים עבירות סמים לשימוש עצמי בשל צוק העיתים, ופועלים בהתאם להנחיות היועץ המשפט לממשלה שהתווה מדיניות חדשה לתובעים המשטרתיים המסייעת להם באבחנה בין שנים – גידול לצורך צריכה עצמית וגידול למטרות סחר.
מהי ההנחיה החדשה בנוגע לעבירות סמים של אחזקה ושימוש לצריכה עצמית
הנחיות היועמ"ש 4.1105 – מדיניות התביעה – סמים: אחזקה ושימוש לצריכה עצמית קובעת בין היתר כי:
"במציאות הקיימת, במגזרים שונים בארץ נעשה שימוש בסמים קלים. המדובר לרוב באוכלוסיה נורמטיבית – שפרט לעישון הסמים אינה מעורבת בפעילות עבריינית …. משיקולים של עניין ציבורי יש מקום למדיניות שלא תמצה עם אדם נורמטיבי (שאין לו תיקים פליליים מעבר לנושא הנדון), את הדין בתפיסת סם ראשונה ובכמות קטנה, כאשר המדובר במריחואנה או חשיש לשימוש עצמי. על גורמי האכיפה לפעול, איפוא לקיום שוויון ואחידות בטיפול בתביעה בשימוש ראשון בסמים קלים".
בהתאם להנחיה זו: בתפיסת הסם הראשונה אצל אדם נעדר כל תיקים פליליים, כאשר ברור כי מדובר בשימוש עצמי ראשוני, בחינת מעידה ובהתקיים התנאים שיימנו להלן, ניתן לסגור את התיק תוך אזהרה שתירשם בגיליון הפלילי: "נסגר באזהרה מחוסר עניין לציבור למיצוי הדין, כיוון שהמדובר בתפיסת סם ראשונה לשימוש עצמי". האזהרה תינתן לחשוד בכתב והדבר יחול בהצטבר התנאים הבאים :
1. הודאת החשוד.
2. הגשת בקשה מאת החשוד לסגירת התיק באזהרה. הבקשה תכלול התחייבות של החשוד שלא להוסיף ולהשתמש בסמים מכל סוג שהוא, כמו גם את הצהרתו, לפיה הוא מודע לכך שאם ייתפס בשנית ימוצה עמו הדין, אף לגבי הפעם הראשונה (בגבולות ההתיישנות כמובן).
3. העדר רישומים פליליים בעבירות סמים או עבירות רלוונטיות אחרות, כגון, עבירות רכוש או אלימות ולפי שיקול דעת בכל מקרה לגופו (רישומים – לרבות מב"דים ותיקים סגורים מחוסר עניין לציבור.
4. העדר נסיבות מחמירות.
כדאי להכיר את ההנחיה הזו אשר קיבלה תוקף במספר רב של פסקי דין.
מהו ההבדל, מבחינת הענישה, בין עבירות גידול קנאביס לצורך שימוש עצמי לבין גידול למטרת סחר?
המדובר בשתי עבירות סמים השונות לחלוטין זו מזו מבחינת חומרתן, דבר המשפיע באופן ישיר על תוצאותיהם של ההליכים המשפטיים ושל גורל הנאשמים. מבחינת החוק, העונשים על גידול סמים עשויים להגיע עד לעשרים שנות מאסר, בעוד שהעונשים על שימוש עצמי יגיעו, לכל היותר, לעד שלוש שנות מאסר.
בפועל, על פי רוב אישום בשימוש עצמי יכול להסתיים, באמצעות עורך דין פלילי לעבירות סמים מקצועי, באי הרשעתם של הנאשמים, ואילו תיקי גידול למטרות סחר עלולים להסתיים בעונשי מאסר בפועל או בעבודות שירות.
מתי להתייעץ עם עורך דין סמים?
עורך דין פלילי מנוסה בטיפול בעבירות סמים, ידע לנווט בבטחה את לקוחותיו להגיע לחוף מבטחים גם במקרים של עבירות סמים חמורות, או חוזרות. הגשת כתב אישום במקרה של עבירות סמים אינה סוף פסוק ואין היא מחייבת עונש של מאסר בפועל, או הרשעה פלילית. ייעוץ פלילי לפני חקירה במשטרה ומסירת גרסה הכרחי והוא עשוי להבדיל אתכם מן האחרים. כדי לדעת ממה להימנע במהלך חקירה קראו את המאמר – חקירה במשטרה.
איך אני אוכל לסייע לכם ?
יש לי את הידע, המומחיות והניסיון הדרושים להפוך את הקערה על פיה. "ארגז הכלים" המשפטי שלי מהווה יתרון עצום בהליכים פליליים המתחילים כבר בשלבי החקירה הפלילית.
אחרי שנים ארוכות כפרקליטה בכירה בפרקליטות הפכתי לסנגורית בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ובעבירות סמים בפרט.
מזה עשור אני מייצגת תאגידים, אישי ציבור, מנכ"לים, אנשי כוחות הביטחון, נפגעי עבירה ובעיקר אנשים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי. וכדאי להפנים – ניהול מערכה פלילית אינה אפשרית בידי כל עורך דין, כי אין הזדמנות למקצה שיפורים. ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים יכול לחרוץ גורלות. לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, התקווה ולעשות את הבלתי אפשרי לאפשרי.
הערה:
מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בקריות לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.
האם המאמר הועיל לכם?
דירוג ממוצע 4.8 / 5. מספר דירוגים 13
נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו