מאסר על תנאי

מאסר על תנאי הוא מרכיב ענישה פוטנציאלי בגזר הדין, שמשמעותו הפעלת עונש מאסר בעת ביצוע עבירה פלילית נוספת במהלך תקופה שהוגדרה מראש. בקבלת ייצוג משפטי איכותי ניתן להסתפק במאסר על תנאי כתחליף למאסר בפועל.

כאשר בית המשפט גוזר את דינו של אדם, עונש של "מאסר על תנאי" הוא אחת האפשרויות הנפוצות. אך מה זה אומר בפועל? במאמר זה אנסה להסביר איך קורה שאדם נדון לעונש מאסר מותנה, איך הוא ישפיע עליו וגם מה קורה כשמבוצעת עבירה תוך כדי תוקפו של התנאי.

פרט מעניין שלא רבים יודעים: כאשר נגזר עונשו של אדם, ימי מאסרו מאחורי סורג ובריח וימי מאסרו על תנאי נספרים יחדיו ולא יכולים לחרוג מהעונש המקסימלי הקבוע בחוק בעניין העבירה בה הורשע. כך למשל, אדם שהורשע בעבירה שהעונש הקבוע בחוק בגינה הינו 3 שנות מאסר, ונקבע כי ירצה 18 חודשים בעונש מאסר, עונש מאסר על תנאי, אם יוטל עליו בנוסף, לא יוכל לחרוג מ-18 חודשים. כלומר המחוקק רואה בעונש זה כחלק מעונש המאסר.

מהו מאסר על תנאי לפי חוק העונשין?

ככלל, כשאדם מבצע עבירה ומוגש נגדו כתב אישום, אם יורשע בסופו של המשפט ייגזר דינו. השופט שוקל את נסיבות העבירה, את נסיבותיו האישיות של הנאשם ואת מדיניות הענישה הנוהגת, ובוחר את סוג העונש.

עונש זה, המעוגן בחוק העונשין, הוא למעשה עונש מאסר "המרחף באוויר" כחרב על צווארו של הנאשם. הוא יופעל ויהפוך למאסר מאחורי סורג ובריח רק אם יתקיימו שני תנאים מצטברים:

  • הנאשם יבצע עבירה נוספת במהלך "תקופת התנאי" שקבע השופט.
  • הוא יורשע בגין אותה עבירה חדשה.

המאסר על תנאי יכול להיות מוטל לצד עונשים אחרים (כמו קנס או פיצוי) או לצד עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות, והוא מהווה חלק ממערכת ענישה שמכונה "ענישה צופה פני עתיד".

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עידית רייכרט משרד עורכי דין למשפט פלילי ועבירות צווארון לבן. מדורגת בין המשרדים המובילים בישראל בדירוג duns100

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

מתי בית המשפט מטיל מאסר על תנאי ומהם התנאים?

עונשי מאסר על תנאי הם כלי שמשמש לרוב כאשר בית המשפט אינו רוצה להחמיר יתר על המידה, או כשהמטרה המרכזית היא להרתיע מביצוע עבירות נוספות. לרוב, ענישה זו, ללא רכיב של מאסר בפועל, תופעל כלפי נאשמים נורמטיביים, צעירים ונטולי עבר פלילי מכביד.

כאשר שופט דן אדם לעונש מאסר מותנה, הוא קובע בגזר הדין שני דברים חשובים:

היקף המאסר – מה אורך תקופת המאסר שתוטל אם התנאי יופר.
תנאי ההפעלה- מהם התנאים המדויקים להפעלתו.

רבים שואלים, כמה זמן נמשך מאסר על תנאי? התשובה היא שתקופת התנאי עצמה יכולה לעמוד על בין שנה לשלוש שנים. תקופה זו מתחילה להיספר מיום מתן גזר הדין, או (אם הנאשם נשלח למאסר בפועל) מיום שחרורו מהכלא.

לגבי העבירות שבכוחן להפעיל את התנאי, לשופט יש גמישות. הוא יכול לקבוע שהתנאי יופעל רק בגין ביצוע חוזר של אותה עבירה ספציפית, אך לעיתים קרובות הוא ירחיב את מנעד העבירות ויקבע שהתנאי יופעל בגין "כל עבירת אלימות", "כל עבירת רכוש" או "כל עבירת מין".

לדוגמא: נאשם הורשע בביצוע מעשה אינוס ונדון לעונש של 14 שנות מאסר, מתוכן שנתיים לריצוי על תנאי והתנאי הוא כי במשך 3 שנים (מיום סיום ריצוי המאסר) לא יבצע כל עבירת מין (ולא רק כל עבירת אינוס).

מהן ההשלכות של מאסר על תנאי בחיי היום-יום?

מעבר לעונש עצמו, חשוב להבין את ההשפעה המעשית של מאסר על תנאי על חייו של אדם.

השלכה ראשונה – רישום פלילי

מאסר על תנאי מושת רק לאחר הרשעתו של אדם, ומשמעות הדבר היא רישום פלילי. הרישום הזה יופיע בכל הזדמנות בה אותו אדם יבוא במגע עם המשטרה, אפילו בבדיקת רישיונות תמימה. זהו פרט שכדאי שכל אדם עם רישום פלילי או משטרתי יכיר. בעל רישום כזה, וודאי מי שלחובתו עונש מאסר מותנה, צריך להיזהר שבעתיים מכל מגע עם המשטרה.

השלכה שנייה- "אצבע קלה על ההדק"

כל חקירה במשטרה בעניינו של אדם עם תנאי, עלולה להוביל ל"אצבע קלה" הרבה יותר על ההדק בכל הקשור למעצר ימים ובשלב מאוחר יותר גם למעצר עד תום ההליכים. העבר הפלילי, ובמיוחד כזה המבטא פוטנציאל לחזרתיות, הוא שיקול משמעותי בהחלטות אלו.

השלכה שלישית- חסימת אפשרות להסדר מותנה

קיומו של מאסר על תנאי (וההרשעה הנלווית אליו) עשוי למנוע בעתיד אפשרות לסגור תיק חדש באמצעות הסדר מותנה, שכן אחד התנאים לכך הוא היעדר הרשעות קודמות בחמש השנים האחרונות.

הסתבכתם בעבירה חדשה? כך תתמודדו עם הפרת תנאי

מה קורה כאשר אדם אכן מבצע עבירה בתוך תקופת התנאי של המאסר המותנה? בשלב זה עונש המאסר עלול להפוך לממשי, ועל כן, יש לקחת עניין זה בחשבון בעת ההתנהלות בחקירה במשטרה ומאוחר יותר בהתנהלות מול רשויות התביעה, למשל בעת הליך שימוע לפני הגשת כתב אישום.

עקרון העל שצריך להנחות הוא כי ככל שיש אפשרות להימנע מהליך פלילי בפני בית משפט כזה שעלול להפעיל את המאסר המותנה, יש לעשות כן. אבל, גם אם הוגש כתב אישום זה עדיין לא סוף פסוק, ישנם מספיק צמתים אשר באמצעותם עורך דין פלילי מיומן ומנוסה יכול למנוע את הפעלת המאסר המותנה. ראשית, יש לברר אם בכלל העבירה בוצעה בתקופת התנאי, ולאחר מכן אם מדובר בעבירה שאכן מפעילה את התנאי, כך למשל, שופטים רבים מחריגים את עבירות האיומים מיתר עבירות האלימות בכל הקשור למאסר המותנה שהם קובעים בגזרי דין. כמו כן, ובהתאם לתנאי שנקבע כלפי אותו אדם, לא בהכרח החזקה של סם תפעיל תנאי שנקבע בגין סחר, או גידול, של סם. למידע נוסף קראו על – עבירות סמים.

האם ניתן לבצע הארכת מאסר על תנאי במקום הפעלה?

אך, גם אם נניח כי אכן העבירה עומדת בכל התנאים להפעלת מאסר על תנאי, עדיין עומד בפני השופט כלי מרכזי נוסף לפי סעיף 55(ב) לחוק העונשין, ניתן להאריך את תוקפו של התנאי! כלומר, המאסר המותנה לא יופעל בגין העביר החדשה, אלא שהדבר יביא להארכת תוקפו של התנאי המקורי למשך תקופה נוספת. אולם החלטה שכזאת ניתן לקבל רק פעם אחת בעניין מאסר מותנה מסוים, היה ויעבור אותו אדם עבירה פעם נוספת בגין אותו התנאי, בית המשפט שידון בעניינו של אותו אדם בפעם הבאה וימצא שאכן ביצע עבירה שיכולה להפעיל את התנאי בתוך תוקף התנאי, יהיה מחויב להפעילו.

כך או אחרת, ומאחר שמדובר בדיני נפשות והתנהלות שגויה עלולה לעלות בחרותו של אדם, המלצתי היא להתייעץ עם עורך דין מעצרים,  בעל ניסיון והבנה בתחום וזאת כדי למנוע הפעלת התנאי בדרך שתביא את הנאשם אל מאחורי הסורגים.

מדוע התנהלות נכונה היא קריטית, ולמה לפנות דווקא אליי עורכת דין פלילית עידית רייכרט?

אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר פרקליטה בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי ובהליכים נלווים וכן בייצוג נפגעי עבירה.
בהליך הפלילי מוטמעת שלילת חירויות וזכויות באופן מובנה כבר בשלב חקירה במשטרה ומאוחר יותר גם בהליך המשפטי הנובע ממנו. כחלק מכך, לעונש מאסר על תנאי תפקיד גדול בכל ההליכים הללו, ויש להכיר בכך ולדעת כיצד להתנהל ובמיוחד כאשר נתוניו של הלקוח מעמידים אותו בסכנה של הפעלת מאסר מותנה.

עורכת דין פלילית מנוסה ועורך דין מעצרים מכיר את כל קשת הכלים המצויים באמתחתו ושהחוק מעמיד לרשותו כאשר לקוחו נושא עימו עונש מאסר מותנה, ויודע כיצד לצמצם את הנזק שעשוי להיגרם ללקוחו בשל כך, הן בהליכי המעצר, מעצר ימים ומעצר עד תום ההליכים, והן בהליך הפלילי, צריך לנסות ולסכל את כוונת המשטרה והתביעה להפעיל מאסר מותנה.

רק עורך דין פלילי מנוסה יודע לערוך את מכלול השיקולים ולמצוא את הפתרון המתאים לכל אדם ואדם ובכל מקרה ומקרה כך שהפגיעה בזכויותיו תהיה בהיקף המצומצם ביותר, ולדאוג לכך שהמאסר המותנה ינוסח בצורה שתפגע באופן המינימאלי בלקוח, לתקופה קצובה, ובמידת האפשר לא המקסימלית, כך שבמקרה של מפגש עתידי נוסף עם רשויות החוק הפעלת המאסר על תנאי לא תהיה פשוטה.

לכן, ובדיוק בשל העובדה כי עסקינן בדיני נפשות ובדיני חירות, אני כאן לרשותכם. אם מצאתם את המאמר הזה רלוונטי לכם, מוזמנים להתייעץ איתי באופן דיסקרטי. ניסיוני העשיר וארגז הכלים המקצועי שלי יהיה לכם לעזר רב. מבטיחה לעשות את כל מה שצריך ברגישות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה ולהפוך את הבלתי אפשרי לאפשרי.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם
להתייעצות עם עורכת הדין ניתן לפנות בכל עת למשרד ולקבל מענה מקצועי, אישי ומסור.

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 7

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

דילוג לתוכן