מהי עבירת שיבוש הליכי חקירה?
עבירת שיבוש הליכי חקירה מוגדרת בסעיף 244 לחוק העונשין, תשל"ז-1977. העבירה מתייחסת לכל פעולה שנעשית בכוונה למנוע או להכשיל הליך שיפוטי או להביא לעיוות דין, במהלך חקירה פלילית או במהלך המשפט. החוק קובע כי העונש על עבירה זו הוא עד שלוש שנות מאסר.
שיבוש חקירה, גם אם לא התכוונת להזיק
עבירת שיבוש הליכי חקירה אולי נשמעת כמו מונח משפטי כבד, כזה שרחוק מרוב האנשים הנורמטיביים, אבל האמת שהיא עלולה להתרחש בקלות ברגע של לחץ או בלבול, אפילו פעולה שנראית שולית כמו שיחת טלפון לעד, מחיקת הודעת וואטסאפ או אמירה מרגיעה למי שמעורב בפרשה עלולה להיחשב כעבירה פלילית.
וחשוב להבין החוק רואה בחומרה כל ניסיון להשפיע על תוצאות חקירה, להשפיע על העדים ולסכל בכל דרך את תהליך איסוף הראיות גם אם בסופו של דבר לא נגרם נזק בפועל. למעשה, עצם הכוונה לשנות את מהלך החקירה, להטות אותה או להעלים מידע מספיקה כדי להיחשד בעבירה של שיבוש מהלכי חקירה.

אז אילו פעולות נחשבות לשיבוש חקירה?
שיבוש חקירה מתרחש כשהחשוד, או גם אדם מטעמו נוקט פעולה שנועדה למנוע מהמשטרה להגיע לחקר האמת. כך למשל דוגמאות נפוצות:
- פנייה לעד בבקשה לשנות את גרסתו, או לרכך אותה בפרט מסויים.
- השמדת ראיות או העלמתן גם אם מדובר במחיקת הודעה בטלפון או בהעלמתו, שינוי זירת פשע, לקיחת חפץ מהזירה וכיוב'
- הדחת עדים ישירה או בעקיפין באמצעות צד שלישי, גם תחת תחפושת של "שיחת פיוס".
- תיאום עדויות שקריות בין חשודים.
חשוב לדעת: לעיתים גם אם הדברים נעשים בתמימות או מתוך חוסר הבנה, הינכם עלולים להיות חשופים לביצוע עבירת שיבוש חמורה.
מהו העונש הקבוע בחוק על שיבוש הליכי חקירה?
סעיף 244 לחוק העונשין קובע כי העונש המירבי על שיבוש הליכי חקירה עומד על עד שלוש שנות מאסר. במקרים של נסיבות מחמירות, למשל כאשר לשיבוש הייתה השפעה ישירה על עדים מרכזיים, העונש יכול להיות חמור אף יותר. המשפט הפלילי רואה בעבירה הזו פגיעה ישירה בתקינות ההליך המשפטי ובאמון הציבור במערכת החוק ומשום כך מיוחסת עבירה זו לנאשמים לא כל היסוס.
ומהי הדחה בחקירה?
הדחה בחקירה המעוגנת בסעיף 245 לחוק העונשין מהווה עבירה נפרדת ועוסקת במקרה פרטי של עבירת שיבוש הליכי חקירה. כלומר, עוסקת בכל ניסיון לשבש את מהלך החקירה באמצעות שכנוע, הפצרות, מרמה, הפחדות או איומים כלפי אדם כדי שיימנע ממסירת מידע או ימסור מידע כוזב לחוקרי המשטרה. העונש הקבוע בחוק לעבירה זו הוא עד 5 שנות מאסר, ובמקרים חמורים הכוללים מרמה או איומים עד 7 שנות מאסר.
האם אפשר להאשים בשיבוש גם בלי שהחקירה נפגעה בפועל?
בהחלט. מדובר בעבירה התנהגותית. כלומר, אין צורך בתוצאה של גרימת נזק ממשי לחקירה, אלא די בכך שהייתה כוונה להשפיע על מהלכה. גם ניסיון שלא צלח, או מעשה שנקטע באמצע, יכול להוות בסיס להגשת כתב אישום בעבירה של שיבוש הליכי חקירה.
מה עליך לעשות אם נקלעת למצב של שיבוש מהלכי חקירה ומשפט?
הדבר הראשון והחשוב ביותר, להפסיק כל פעולה שיכולה להתפרש כניסיון לשיבוש והכשלת חקירה. הדבר השני, לא פחות קריטי לפנות בהקדם לייעוץ משפטי. עורך דין פלילי מנוסה יידע להדריך אתכם כיצד לפעול נכון, לשמור על זכויותיכם ולהימנע מהחמרת המצב, ידע לגבש קו הגנה עבורכם במטרה למזער נזק או לפרש את מעשיך כמעשים שנעשו ללא כוונת שיבוש.
רבים מהלקוחות שפונים אלינו מספרים שחשבו שהפעולות שביצעו היו " רק שיחת הבהרה לעד", או "רק רציתי לוודא שהמתלוננת לא כועסת עלי ". אלא שכוונות תמימות עשויות בנסיבות מסויימות להתפרש ככוונה להביא לעיוות דין, להשפיע על העד ולסכל חקירה פוטנציאלית. ואז מערכת אכיפת החוק אינה סובלנית ומעשה "תמים" לכאורה עלול לסבך אתכם כהוגן.
האם שתיקה בחקירה נחשבת לשיבוש?
לא. הזכות שלא לומר דבר בחקירה המוכרת בשפה העממית כזכות השתיקה היא זכות יסוד של כל חשוד ואינה נחשבת לעבירה פלילית. עם זאת, יש להשתמש בה בתבונה כיוון שיש לה השלכות ראייתיות ולכן גם לפני שמירה על זכות השתיקה מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי, כדי לוודא שההחלטות שמתקבלות בשלב הקריטי הזה לא יפגעו במעמדכם בהמשך.
סיכום: רגע לפני שמסתבכים – עוצרים לחשוב
ברגעים כאלה, כשנראה שהקרקע נשמטת מתחת לרגליים, קל לפעול מתוך רגש, פחד, לחץ או אפילו רצון "לסגור את הסיפור בשקט". אבל כל צעד לא מחושב עלול להוביל לתוצאה משפטית קשה.
ההמלצה הברורה? אל תפעלו לבד. בכל התלבטות, או כשמתעורר ספק, זה הזמן לפנות לייעוץ משפטי מקצועי שיגן עליכם וילווה אתכם בנחישות, מתוך ניסיון והיכרות עמוקה עם מערכת המשפט.
חשוד בשיבוש הליכי חקירה? מדוע לפנות אליי
כאשר מיוחסות לך עבירות של שיבוש הליכי חקירה או משפט, אתה לא מתמודד רק עם חשד פלילי, אתה עומד בפני איום ישיר על חירותך, שמך הטוב ועתידך האישי והמקצועי. במצבים כאלה, כל פעולה שתנקוט – או שלא תנקט – עשויה להטות את הכף. כאן בדיוק נכנס לתמונה הניסיון הייחודי שאני מביאה עימי: מעל שני עשורים של היכרות מעמיקה עם דרכי עבודת רשויות האכיפה, שנים כפרקליטה בכירה בפרקליטות וכסנגורית המובילה הליכים פליליים מהמורכבים ביותר.
אני יודעת כיצד לקרוא את המפה האמיתית שמאחורי התיק. מתי לפעול בתקיפות מול הרשויות ומתי לנהל מהלך מושכל ושקט, שמשרת את טובתך ולא את טובת התביעה. כל תיק נבחן אצלי לעומק, לא רק מבחינת הראיות, אלא גם בהבנת המניעים שמאחורי ההאשמות, ביכולת לאתר כשלים בחקירה ולעיתים אף להוכיח כי מדובר בחשד שגוי שניתן להסירו עוד בטרם יבש הדיו על כתב האישום.
אז, אם מצאת את עצמך בסיטואציה מורכבת שכזו, פנה אליי, לא רק כעורכת דין, אלא כמי שמבינה באמת את המשמעות של המאבק על שמך, עתידך וחירותך. אני כאן כדי לנהל עבורך את הקרב הזה בנחישות, ברגישות ובאחריות ולהחזיר לך את הביטחון שנלקח.
להתייעצות עם עורכת הדין ניתן לפנות בכל עת למשרד ולקבל מענה מקצועי, אישי ומסור.
מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884
לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?
שאלות נפוצות
אם אני רק "מעורב" בחקירה ולא חשוד, זה רלוונטי גם עבורי?
בהחלט. גם אדם שאינו מוגדר כחשוד יכול להסתבך בעבירת שיבוש חקירה אם יפעל להשפיע על אחרים להימנע ממסירת מידע לחוקרים או ינסה לפגוע בראיות פוטנציאליות. כך למשל אם בת זוגו של החשוד מעלימה עבורו את הטלפון הנייד שלו, לבקשתו היא עוברת עבירת שיבוש קלאסית.
כיצד מוכיחים את העבירה הזו בבית המשפט?
מדובר בעבירה שהיא התנהגותית ואינה מחייבת שתיגרם התוצאה. לכן, די בכך שהתביעה תוכיח מעל לכל ספק סביר שהחשוד התנהג כפי שהתנהג כדי לגרום לסיכול החקירה גם אם המעשה עצמו לא הביא לתוצאה כלשהי.
מה לעשות אם אני חושש שייפתח נגדי הליך פלילי בגין שיבוש חקירה?
פנה מיד לייעוץ משפטי. חשוב לפעול בזהירות ולא לייצר פעולות נוספות שיחמירו את מצבך. ככל שתפנה בשלב מוקדם יותר, כך יגדלו הסיכויים למזער נזקים.