חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ערעור פלילי

ערעור פלילי הוא השגה על הרשעה בבית המשפט, מידתיות העונש שגזר על הנאשם או שניהם יחד. אמנם תכלית הערעור היא להטיב עם האדם שהורשע, אך עליה להתבצע כראוי על מנת שלא ליצור את התוצאה ההפוכה.

רוצים להגיש ערעור פלילי? להלן מספר כללים שחשוב להכיר

הליך פלילי עשוי להיות הליך ארוך ומייגע הדורש מצד הנאשם משאבים אדירים. פעמים רבות כשניהול הליך פלילי מגיע לסיומו בהכרעת הדין של בית-המשפט ומתן גזר דין, ככל שהנאשם אכן הורשע, נותרים הנאשמים חסרי כוחות – ולעיתים עייפים מכדי לפתוח במערכה משפטית נוספת והיא ערעור פלילי על הכרעת הדין המרשיעה, או רק על חומרת העונש.

במאמרי זה אסביר מהו הערעור הפלילי? כיצד ניתן להגיש ערעור פלילי? ומה הדברים שחשוב לדעת בקשר אליו?

הערעור הפלילי – מה ההבדל בין ערעור בזכות לעומת ערעור ברשות?

כפי שלכל נאשם, אפילו זה שביצע לכאורה עבירות פליליות חמורות, עומדת חזקת החפות עד להרשעתו – כך גם עומדת לכל נאשם, שנוהל נגדו הליך פלילי, הזכות לערער לערכאה גבוהה יותר על קביעותיו של בית-המשפט שבו נוהל התיק הפלילי שלו. מדובר בזכות יסוד חשובה מאין כמותה בשיטת המשפט שלנו, שלא ניתנת לשלילה. 

בנוסף לכך, עומדת לנאשם הרשות להגיש גם בקשת ערעור נוסף על הכרעת בית-המשפט שדן בערעור, מה שמכונה "ערעור שני" או "בר"ע". אך במקרה כזה, יש לזכור, נתונה לבית-המשפט הסמכות להכריע האם לקבל את בקשת רשות הערעור ואז לדון בערעור הפלילי או לא. ההלכה המשפטית שהשתרשה בישראל קובעת כי רק אם הנושא שבמרכז ההליך הפלילי מעורר שאלות משפטיות או ציבוריות כבדות משקל, או קובע הלכה חדשה או משנה הלכה קיימת, ראוי לקבל את בקשת רשות הערעור ולקיים בגינו ערעור בגלגול נוסף.

מה ההבדל בין הערעור הפלילי לערעור האזרחי?

בהליך הפלילי, להבדיל מן ההליך האזרחי, לא ניתן לערער על החלטות ביניים שניתנות בבית המשפט כמו למשל החלטות בנושא מסירת חומרי חקירה להגנה או עניינים הנוגעים לסדרי הדין בהליך הפלילי, ועוד. בהליך האזרחי לעומת זאת, ניתן להגיש בקשת רשות ערעור על חלק גדול מהחלטות הביניים של בית-המשפט, כמו למשל החלטות על גילוי מסמכים וכיו"ב.

רק במקרים חריגים ניתן להגיש עתירה לבג"ץ נגד החלטות של בה מתנהל התיק הפלילי, אך על-פי רוב נמנע בג"ץ מלהתערב בהליך פלילי שעדיין מתנהל ומזכיר לבעל הדין כי באפשרותו לערער על ההליך כולו עם סיומו. ועוד יש לדעת, הערעור הפלילי מוגש לאחר שניהול ההליך הפלילי הסתיים ולא יאוחר מתום 45 ימים ממנו והוא יכול לעסוק כערעור על הכרעת הדין המרשיעה ו/או גם על חומרת העונש. 

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עורכת דין פלילית עידית רייכרט, משרד עורכי דין

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

מה ההבדל בין ערעור פלילי למשפט חוזר?

פעמים רבות אנשים נוטים לבלבל בין שני המושגים האלה שאולי נשמעים דומים אך שונים זה מזה בתכלית.
כך, בעוד שבמשפט חוזר – שההחלטה על עריכתו היא סעד נדיר וחריג – אז נפתח ההליך המשפטי מחדש כאילו לא נוהל הליך קודם, לרבות הגשת כתב האישום מחדש, חקירה מחודשת של העדים וכיו"ב, כדוגמת משפט זדורוב, בערעור הפלילי ניתן להשיג על הכרעת הדין ו/או על גזר הדין ללא אפשרות לדון בראיות מחדש או להציג ראיות נוספות, אלא במקרים חריגים במיוחד.

הכלל המרכזי ביותר בהקשר זה קובע כי במסגרת הערעור הפלילי ערכאת הערעור לא מתערבת בממצאים העובדתיים של הערכאה שנתנה את פסק הדין, אלא בערעור נבחנות בעיקר הקביעות המשפטיות של בית-המשפט שנתן את הכרעת ו/או גזר הדין בערכאה הראשונה.

כך למשל, אם השופט בערכאה הנמוכה יותר קבע כי עד מסוים מהימן, הערכאה שמעליה, ערכאת הערעור, תטה כמעט תמיד לקבל זאת כעובדה אלא במקרים חריגים מאד. לעומת זאת, אם בית-המשפט בערכאה הראשונה לא נימק את הכרעתו בצורה משכנעת מספיק או בצע שגיאה משפטית, יכולה ערכאת הערעור להתערב.

מהם סדרי הדין בערעור?

אומנם לכל אדם שנגדו נוהל הליך פלילי יש את הזכות להגיש ערעור על הכרעת דין ו/או גזר הדין שניתן בעניינו, אולם חשוב לדעת כי ניתן לעשות זאת רק בטרם הופך פסק-הדין לחלוט – כלומר בתוך 45 יום מהיום שבו ניתן פסק-הדין על-ידי הערכאה הראשונה. מועד זה נחשב ל"מועד קשיח" שניתן, במקרים חריגים ביותר, לבקש להאריכו, אך חשוב לעשות זאת בטרם תמו 45 הימים. זאת, עקב החשיבות הרבה שמייחס המשפט הישראלי לעיקרון סופיות הדיון.

הערעור הפלילי יוגש תמיד לערכאה הגבוהה יותר באותו מחוז שיפוט. כלומר, אם ההליך הפלילי נגדו נוהל בבית-משפט השלום – ניתן להגיש עליו ערעור פלילי לבית-המשפט המחוזי של אותו מחוז; ואם ניהול התיק הפלילי התבצע בבית-המשפט המחוזי – ניתן לערער על כך לבית-המשפט העליון. בניגוד להליך הפלילי שמתנהל כמעט תמיד בהרכב של שופט אחד (למעט עבירות פשע חמורות במיוחד), על-פי רוב, הדיון הערעור הפלילי מתקיים בפני הרכב של שלושה שופטים. בהקשר זה חשוב לציין שהגשת הערעור כשלעצמה לא מהווה עיכוב של ההליכים הפליליים או של תחילת ריצוי העונש, וכי כדי להשיג זאת יש להגיש לערכאה הדנה בערעור בקשה ספציפית ומנומק של עיכוב ההליכים. מידע נוסף על הליך זה קראו את המאמר – עיכוב הליכים פלילים.

למה לפנות דווקא אלי, עו"ד פלילי עידית רייכרט?

אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי ובהליכי ערעור פלילי.

מזה עשור אני מייצגת תאגידים, אישי ציבור, מנכ"לים, עובדי מדינה, אנשי כוחות הבטחון, נפגעי עבירה ובעיקר אנשים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי ונקראים לחקירה במשטרה.

מתוקף ניסיוני רב השנים במערכת ומחוצה לה, אני מכירה היטב את חולשות המערכת ומתרגמת אותן ליתרון עבור הלקוחות שלי. אני יודעת היטב כי ליווי נכון ומקצועי על ידי עורכת דין פלילית מיומנת ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של החקירה הפלילית חורץ גורלות. ומניסיון – מי שנועץ בי לפני מסירת גרסתו בחקירה פלילית במשטרה, משפר עד מאד את הסיכוי לגניזת התיק שלו. ממש כך.

לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה לעשות עבורכם את הבלתי אפשרי לאפשרי.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בתל אביב  לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 21

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

Picture of עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
רישום פלילי | חוק המרשם הפלילי ותקנות השבים

אם כלב היה יודע לדבר?

"בית משפט לחיות" – או איך נמנע המשך התעללות בכלב ששימש לביצוע עבירות? מאז שעזבתי את תפקידי כתובעת בפרקליטות חלפו למעלה מ 11 שנים, במרוצתם

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן