הליך משמעתי

הליך משמעתי מתנהל בין גוף, ארגון או מוסד מסוים לבין אחד מאנשיו הנאשם בהפרת נהלים משמעתיים או תקנות. הליך זה נפתח במסירת תלונה רשמית וממשיך לבדיקה או חקירה, בסיומה ייתכן ותוגש קובלנה.

מהו דין משמעתי?

הדין המשמעתי עוסק בהפרת כללים, תקנות או חוקים אשר נהוגים בארגון הספציפי המעסיק את האדם, כך שעבירות דין משמעתי לעובדי המדינה, עבירות דין משמעתי לאנשי כוחות הביטחון עשויות להיות שונות במהותן מעבירות המשמעת במגזר הפרטי, אשר הפרתן מובילה לפתיחתו של הליך משמעתי.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עידית רייכרט-עורכת דין פלילית

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

איך מתנהל הליך משמעתי?

הליכים משמעתיים מתקיימים בניהולם של האנשים אשר הוסמכו לזאת ע"י הארגון. לרוב, על הסמכויות שמוענקות לשופטים בהליכי משמעת יימנו גם סמכויות הענישה, או, לחלופין, הסמכות להמליץ על הענישה. בניגוד להליכים המתבצעים בבית משפט אזרחי רגיל, תוצאות ההליך המשמעתי תהיינה חד משמעיות – זיכוי או ענישה, והעונשים המקובלים על הנאשמים בהליכים מסוג זה עשויים לנוע מהקל (כדוגמת התראה או נזיפה), דרך החמור יותר (כקנס או השעיה) ואף להגיע לפיטורים.

הליך משמעתי

הליך משמעתי - אלו הליכים קיימים?

כאמור, עבירה משמעתית פירושה פגיעה בכללים או בחוקים שבארגון או במסגרת מסוימת, ולכן, הליך משמעתי מתקיים בבתי דין שונים ומכוח חוקים שונים. כך, למשל, עבירות דין משמעתי לעובדי המדינה תידונה בשני בתי הדין למשמעת בנציבות שירות המדינה (בירושלים ובחיפה) והם פועלים מכוח חוק שירות המדינה (משמעת), תשכ"ג – 1963. לעומת זאת, הליך משמעתי בצה"ל יתרחש בבתי דין צבאיים בהתאם לחוק השיפוט הצבאי, עבירות משמעת של שוטרים תידונה בבית הדין למשמעת של משטרת ישראל, אשר פועל מכוח חוק המשטרה, התשס"ו – 2006 ותקנות המשטרה (סדרי דין בדיון משמעתי), התשע"ב – 2012 והליך משמעתי של עורכי דין יתרחש בבתי דין משמעתיים מחוזיים המופעלים על ידי לשכת עורכי הדין בישראל על פי כללי האתיקה של הלשכה וחוקי מדינת ישראל ועוד.

ככלל, ניתן לומר, כי בעוד שבמגזר הציבורי מפורטים ומוגדרים עבירות המשמעת והעונשים עליהן בחוק שירות המדינה (משמעת), תשכ"ג-1963 ובחוק הרשויות המקומיות (משמעת), תשל"ח – 1978, בכל הנוגע לעבירות משמעת המתרחשות בארגונים במגזר פרטי, מוגדרים הנושאים הללו בהסכמים הקיבוציים המתאימים, כאשר המרכזי בהם הוא ההסכם הקרוי "תקנון עבודה" – אותו הסכם קיבוצי כולל משנת 1962 בין התאחדות בעלי התעשייה לבין ההסתדרות הכללית.

מהם ההבדלים בין הליך משמעתי לבין הליך פלילי?

בדומה להליך הפלילי, אף בהליך המשמעתי זכאים הנאשמים לייצוג של עורך דין פלילי, ובמקרים רבים, זכות זו, מאפשרת להם הקלה משמעותית בהליכים עצמם, ואף זיכוי מכל אשמה. עובדי מדינה? אני ממליצה לכם לקרוא על הזכות של עובדי מדינה לייצוג משפטי על ידי עורך דין פלילי במאמרי – ייצוג עובדי מדינה במימון המדינה.

כעקרון, העמדת אדם לדין בהליך פלילי אינה מעניקה לו חסינות מפני אפשרות הגשה של כתב אישום משמעתי כלפיו, בשל אותו מקרה בדיוק, מאחר והמדובר בשני הליכים שונים ונפרדים לחלוטין. יתרה מכך, לעיתים, עצם הרשעתו של הנאשם בדין פלילי, מהווה עבירה משמעתית אשר בגינה הוא עלול לעמוד לדין משמעתי ובסיומו של הליך משמעתי הוא עשוי להיות מפוטר. זוהי עובדה חשובה, לה נאשמים רבים אינם מודעים, כך שחפזונם להגיע להסדר מקל בתיק הפלילי עלול, בהמשך, לחרוץ את דינם בהליך הפלילי ולהוביל לפיטורים הוודאיים.

בנסיבות המתאימות, ניתן להסב הליכים מפליליים למשמעתיים, ובדרך זו להשיג שני יתרונות של הדין המשמעתי על הדין הפלילי. היתרון הראשון הוא כי הליך משמעתי אינו מותיר כתם במרשם הפלילי של האדם ואינו מוזכר במרשם הקרוי "תעודת יושר". היתרון השני הוא, כי בחלק גדול מהמקרים, אדם שיורשע בעבירת משמעת יוכל להמשיך בעבודתו, אולם אדם אשר הורשע בדין פלילי, לעיתים רחוקות יהיה זכאי לעשות זאת.

יש לי את הכלים והידע לעזור לכם

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

חשיבות שבהיוועצות עם עורך דין המתמחה בהליך משמעתי

ליווי, ייעוץ וייצוג של עורך דין פלילי המתמחה בהליכים משמעתיים, חשובים מאד בכל מקרה של דין משמעתי, אולם חשובים במיוחד כאשר מדובר על המגזר הציבורי, שבבתי הדין השונים שלו נידונות עבירות המשמעת הנוגעות לתחום הספציפי (בתי הדין למשמעת בנציבות שירות המדינה, בית הדין למשמעת של משטרת ישראל וכן הלאה). זאת בשל שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא מיומנותם המקצועית של התובעים בבתי הדין הללו היא למעלה מיכולת התמודדותו של הנאשם הפשוט, והשנייה היא, כי יותר מידי מונח על כף המאזניים, מכדי להסתכן ולסכן זאת בייצוג עצמי.

למה לבחור דווקא בי, עידית רייכרט עורכת דין פלילית?

הניסיון שלי כפרקליטה בעברי הוא שמעניק לי כיום יתרון משמעותי ומומחיות רבה בייצוג וליווי חשודים החל משלב הגשת התלונה ולאורך כל ההליך הפלילי/משמעתי. כיום הפכתי למשרד המתמחה, בין היתר, בהליכים משמעתיים בייצוג עובדי מדינה, אנשי כוחות הביטחון ומנהלים בסקטור הציבורי. למידע נוסף אודותי קראו – עורכת דין פלילית.

המשרד שלי הינו משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי וההליך המשמעתי על כל רבדיו לרבות הליכים משמעתיים. חשוב לזכור – ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של ההליך יכול לחרוץ גורלות, אך גם בשלבים מאוחרים כפי שתיארתי במאמר זה. אם מצאתם כי העניין נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן.

למידע נוסף שחשוב לדעת על דין משמעתי:

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בחיפה לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 11

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
הגנה מן הצדק ואכיפה בררנית

הגנה מן הצדק

חשודים בעבירה פלילית? יתכן ועומדת לכם טענת הגנה! עם השנים נזרעו ונטמעו בהליך פלילי סייגים, הגנות וטענות שונות אשר משמשים להגנתם של נאשמים וחשודים ואותם

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן