מדיניות אי הפללה

אי הפללה היא מדיניות הנהוגה במערכות האכיפה והמשפט בנוגע לעבירות פליליות מסוימות, הכוללת התייחסות מקלה כלפי חשודים ונאשמים בדרך של חקיקה או הסדר. מדיניות זו מוכרת בעיקר סביב סוגיית הצריכה של קנאביס לשימוש עצמי.

ללכת עם ולהרגיש בלי – על מדיניות אי הפללה בקנאביס

זר לו היה נקלע במקרה לאחד ממתחמי הבילוי בישראל, ודאי היה בטוח כי בישראל, כמו באמסטרדם, השימוש בקנאביס חוקי לגמרי 😊. שכן, השימוש בקנאביס (מריחואנה, גראס, חשיש וכיו"ב) בישראל כה נפוץ ונורמטיבי, עד כדי כך שלפעמים קל להתבלבל ולשכוח כי למרות נפיצות הקנאביס בארץ, החוק עדיין אוסר על כל שימוש או החזקה בסמים ולא משנה הכמות לרבות השימוש וההחזקה במה שמכונה "סמים קלים".

אם לא די בכך, הרי שבשנים האחרונות הבלבול אף גבר נוכח מדיניות "אי הפללה" שמנהיגה משטרת ישראל. מדיניות אי ההפללה אולי נתפסת כלגליזציה של השימוש בסמים קלים, אך האמת היא שגם היא לא שינתה כהוא זה את החוק בישראל האוסר על כל שימוש או החזקה, בכל סם. במאמרי זה אסביר מהי אותה מדיניות אי ההפללה בקנאביס, מה ההבדל בינה לבין לגליזציה מלאה, ומדוע גם בעת כתיבת שורות אלה – חרף מדיניות אי ההפללה בקנאביס – עדיין רצוי וחשוב מאד מאוד להיוועץ בעורך דין פלילי מיומן.

כעורכת דין פלילית, נתקלתי במאות מקרים בהם טעו אנשים לחשוב שמדיניות אי הפללה בעצם מכשירה את השימוש בסמים קלים, אך המציאות המשפטית שונה ולכן כדאי להכיר את מדיניות אי ההפללה בעבירות סמים קלות.

אתם לא לבד, שתפו אותי ​

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

עידית רייכרט-עורכת דין פלילית

מוזמנים גם להתקשר אלי – 050-6216884

לקוחות מספרים עלינו

אז, מהי בעצם מדיניות אי הפללה בקנאביס?

באפריל 2019 הפציעה בחיינו מדיניות אי ההפללה בקנאביס, זאת כחלק מרפורמה שהובילה הממשלה בנושא עבירות סמים קלים.
במסגרת הרפורמה עדכנה משטרת ישראל את הנוהל הנוגע לאכיפת עבירות סמים קלים, וקבעה כי מעתה אדם בגיר שייתפס עם קנאביס בכמות של פחות מ-15 גרם לטובת שימוש עצמי ויודה בכך, לא יועמד לדין ויחול עליו הליך מנהלי שזה במילים אחרות: קנס כספי (בדומה לדו"ח תנועה) ללא רישום פלילי

פעם שלישית גלידה?

אבל, חשוב לזכור, הגישה הסלחנית של קנס כספי כשמדובר בעבירות סמים, תסתיים בפעם השלישית. כלומר, בפעם השלישית שייתפס אדם בשימוש או החזקת קנאביס בכמות מזערית (הפחותה מ15 גרם), כבר ייערך בעניינו הסדר מותנה (להרחבה בנושא קראו עלהסדר מותנה) בהליך הפלילי הכולל שלילת רישיונות ודיווח לשירותי הרווחה, ובפעם הרביעית כבר יופנה להליך פלילי ויוגש נגדו כתב אישום. למידע נוסף על עבירות אלו – קראו את מאמרי – עבירות סמים.

על מי לא חלה רפורמת אי ההפללה בקנאביס?

מדיניות אי ההפללה בקנאביס רחוקה מלהבטיח הגנה הרמטית למשתמשי הסמים הקלים. כך, למשל, היא מתייחסת רק למי שכבר מלאו לו 18. בנוסף, היא מוגבלת לכמות של עד 15 גרם שכן למעלה מכך כבר עשוי להיחשב הדבר לסחר בסמים.

המדיניות חלה רק על מי שאין לו עבר פלילי כלשהו, ורלוונטית רק וככל שהתפיסה נעשתה מבלי שהאדם שהשתמש בסם עבר עבירה נוספת, תהא חומרתה אשר תהא.

לכל זאת יש להוסיף את שיקול הדעת הנרחב שמעניקה מדיניות אי ההפללה בקנאביס לשוטרים בשטח. לפי נוהלי המשטרה, מדיניות אי ההפללה בקנאביס תלויה במידה רבה מאוד בנסיבות התפיסה, ולשוטר בשטח יש את מרחב הפעולה השלם לקבוע האם יש מקום להעביר את העניין לחקירה פלילית מלאה במשטרה בגין עבירות סמים.

ומה ההבדל בין לגליזציה למדיניות אי ההפללה בקנאביס?

כפי שכבר הבנתם, תהיה זו טעות לסבור שמדיניות אי ההפללה בקנאביס מבטלת את עבירות הסמים הקלים. נכון למועד כתיבת שורות אלה, החוק שריר וקיים וקובע כי מי שנמצאו אצלו עד 15 גרם קנאביס נחשב כמי שמחזיק סמים לצריכה עצמית על כל ההשלכות הפליליות והעונשיות.

לגליזציה, לעומת זאת, משמעותה הוצאת השימוש וההחזקה בסמים קלים מהחוק הפלילי, והסרת כל איסור על שימוש או החזקה בקנאביס. בזמן האחרון נפוצו ידיעות על כוונת הממשלה לקדם הליכי לגליזציה, אך נכון להיום אלה טרם רקמו עור וגידים והחזקת סמים קלים ושימוש בהם אסורה בהתאם לחוק.

האם עדיין אפשר להגיע לבית-המשפט בגין עבירות סמים קלים נוכח מדיניות אי ההפללה?

אחת מהתפיסות המוטעות הרווחות ביותר בשנתיים האחרונות היא כי בניגוד לסחר בסמים, החזקה או שימוש בסמים לצריכה עצמית אינה נחשבת לעבירת סמים קלים, ואינה מצריכה היוועצות עם עורך דין פלילי או עורך דין סמים.

אך מדובר כאמור בטעות שלעתים עלולה להוביל גם אנשים נורמטיביים ל"הסתבכות" לא פשוטה והתמודדות עם חקירה במשטרה או אפילו עם מעצר. חשוב לזכור – בחוק הפלילי עדיין קיימות עבירות סמים קלים, וגם מדיניות אי ההפללה לא מבטיחה חסינות מלאה מפני העמדה לדין בעבירות סמים.

מתי חשוב להיוועץ בעורך דין סמים נוכח מדיניות אי הפללה בקנאביס?

מכיוון שמדיניות אי ההפללה בקנאביס לא מחקה מספר החוקים את עבירות הסמים הקלים, גם הצורך להיוועץ עם עורך דין פלילי עבירות סמים או עורך דין פלילי אחר נותר בעינו. למרבה הצער, מדיניות אי ההפללה בקנאביס לא העלימה פרקטיקות בעייתיות שלא פעם נלוות לעבירות סמים, כמו חיפוש לא חוקי של סמים והפרת זכויות נחקרים.

ככל שלשוטרים בשטח יש שיקול דעת נרחב האם לעשות שימוש במדיניות אי ההפללה בקנאביס, ובמציאות שבה העונש על עבירות סמים קלים יכול להגיע עד ל-3 שנות מאסר – ברור כי גם חשיבותו של עורך דין המתמחה בסמים נותרה בעינה. לא אחת הובלתי לסגירת תיקים פליליים ולזיכויים בעבירות סמים קלים כשהסתבר כי בתיק נפלו מחדלי חקירה חמורים או כשבוצע חיפוש לא חוקי של סמים. לכן, חשוב מאד להיוועץ בעורך דין פלילי מיומן לפני מסירת כל גרסה במשטרה ואם אפשר אז עוד קודם לכן.

למה לפנות דווקא אלי, עו"ד הבקיאה במדיניות אי הפללה בקנאביס?

אני עו"ד עידית רייכרט, לשעבר בכירה בפרקליטות, וכיום בעלת משרד בוטיק למשפט פלילי המעניק הגנה משפטית רחבה בכל תחומי המשפט הפלילי והמנהלי, ומתמחה בייצוג נאשמים וחשודים נורמטיביים בהליך הפלילי.

מעל 25 שנים אני עוסקת במשפט הפלילי, הן כפרקליטה בכירה בעברי ומזה כעשור כסנגורית מובילה. אני מייצגת תאגידים, אישי ציבור, מנכ"לים, עובדי מדינה, אנשי כוחות הבטחון, נפגעי עבירה ובעיקר אנשים נורמטיביים שמעדו והסתבכו בעולם הפלילי ונקראים לחקירה במשטרה.
אין ספק כי ניסיוני רב השנים ב"מערכת" ומחוצה לה, מעניק יתרון ברור ללקוחותיי. אני מכירה היטב את צורת עבודתה ואת חולשותיה ומתרגמת אותם לכח רב עבור הלקוחות שלי. אני יודעת היטב ובוודאות כי ליווי נכון ומקצועי על ידי עורך דין פלילי מיומן ומנוסה כבר בשלבים המוקדמים של החקירה הפלילית חורץ גורלות. ומניסיון – מי שנועץ בי לפני מסירת גרסתו בחקירה פלילית במשטרה, משפר עד מאד את הסיכוי לגניזת התיק שלו. ממש כך.

לכן, אם מצאתם כי מאמר זה נוגע לכם, אל תהססו להתקשר. אני כאן. אעשה את כל מה שצריך ברגישות, בדיסקרטיות ובנחישות, כדי להחזיר לכם את השקט הנפשי, הביטחון, והתקווה לעשות עבורכם את הבלתי אפשרי לאפשרי.

לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד הנכון למועד כתיבתו. הוא  אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי בחיפה לגופו של עניין ודאי אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי לפני חקירה פלילית ולפני נקיטה בכל פעולה אחרת.

האם המאמר הועיל לכם?

דירוג ממוצע 5 / 5. מספר דירוגים 16

נשמח שתהיה הראשון לדרג את המאמר שלנו

אודות הכותבת

עידית רייכרט - עורכת דין פלילית
עידית רייכרט - עורכת דין פלילית

בעברה פרקליטה בכירה בפרקליטות, ומשנת 2012 סנגורית מובילה ובעלת משרד בוטיק למשפט פלילי וצווארון לבן, המדורג מידי שנה כאחד ממשרדי עורכי הדין הפליליים המובילים בארץ המתחייב להגנה משפטית איכותית, קפדנית ובלתי מתפשרת. על לקוחותיו הרבים נמנים בעיקר עוברי חוק נורמטיביים ונפגעי עבירה, אותם מובילה עורכת דין רייכרט במסירות ובנחישות עד להגעתם לחוף מבטחים.

אהבתם? שתפו
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram
WhatsApp
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך:
ההליך הפלילי

ההליך הפלילי

מהו ההליך הפלילי? רבים מאיתנו סבורים (בטעות) כי ההליך הפלילי שייך רק למשפחות פשע, ארגוני פשיעה ואינו נוגע להם האנשים הנורמטיבים: הרופא, המורה, המהנדס, איש

קרא/י עוד »
החייל הבודד בקיבוץ

החייל הבודד והקיבוץ

ג'ואי (שם בדוי) הוא חייל בודד אותו אימצה משפחה חביבה וערכית מקיבוץ מרוחק בצפון הארץ. בקיבוץ מקבל ג'ואי דירה, מתערה בחיי החברה והתרבות בקיבוץ ומשתלב

קרא/י עוד »
כל מה שצריך לדעת על עבירות פליליות

עבירות פליליות

עבירות פליליות – כל מה שחשוב שתדעו! במאמר זה אספר לכם "על קצה המזלג" את כל מה שרציתם לדעת על עבירות פליליות ועל ייצוג משפטי

קרא/י עוד »
לשיחה לחץ כאן
שלום, אני זמינה כדי להקשיב לך ולבדוק איך
עידית רייכרט משרד עורכי דין
שלום
לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ניתן ליצור קשר
דילוג לתוכן